Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да запазим най-добри спомени от София с … картичка в ръка

7
Снимка: Златина Точкова

Помните ли картичките от миналото ни? Онези на хартия, които нашите родители и техните родители са изпращали на любимите си хора, когато са били далеч един от друг. Едно 24 годишно момиче ще ни даде възможността да изпитаме това удоволствие от миналото днес. Сибила Керелезова е автор на нов културен пътеводител на пространствата за изкуство в София, който е под формата на картички. Уникалното на Best Regаrts from Sofia е, че всяка страница, която представя отделна галерия в столицата, е перфорирана, може да се откъсне и да се изпрати до някой близък човек или просто да се запази като спомен от посетеното място, разказва авторката.

„Идеята се роди миналата година, докато подготвях дипломната си работа по „Инженерен дизайн“ в Техническия университет в София. Темата беше „Пътеводител из София“ и самата ми работа беше в същата форма - на перфорирани страници, но тогава картичките бяха мои лични фотографии, – разказва Сибила.

Сибила Керелезова

Тогава направих малък тираж, който подарих на приятели. Те много го харесаха и така ми дойде идеята да направя пътеводител, посветен на пространствата за култура, защото такъв формат, в пощенски картички, у нас няма. Намерението си отлежаваше известно време докато не попаднах на конкурс на Национален Фонд “Култура“ по програма „Творчески инициативи“, който е насочен към самостоятелни автори. Кандидатствах, одобриха ме и така реализирах книжката.“

Насочила се към галериите, защото тя самата се занимава с изкуство и искала тази си страст да я превърне в продукт, който да бъде полезен на повече хора. Днес готовото издание представя 11 галерии, които Сибила счита за неотменна част от артистичния дух на съвременна София.

„Пространствата, които са включени са една важна част от културния пейзаж на столицата ни, т.е. те изграждат сцената за изкуство в София. Включила съм всички филиали на Националната галерия – „Дворецът, „Квадрат 500“, Музеят за християнско изкуство, Музеят за социалистическо изкуство, както и този за съвременно изкуство - Софийски Арсенал. Не са пропуснати и двете галерии на Съюза на българските художници – „Шипка 6“ и „Райко Алексиев“, галерия „Академия“ на НХА, където аз в момента уча „Графичен дизайн“, както и Софийска градска художествена галерия и нейните филиали. Изображенията на самите картички са мои авторски илюстрации, като почти всички представят фасадите на самите сгради.

Всяка картичка съдържа и кратък текст за историята на изобразеното пространство и какво може да бъде видяно в него. Текстовете са на български и английски език, защото изданието е насочено както към местните жители на София, така и към гостите на града и чуждестранните туристи, които идват тук. За тях то може да послужи като справочник, категорична е Сибила. В самото издание е поместена и отделна карта на София, с която по-лесно да се локализира мястото на дадената галерия.

Изданието ще се разпространява напълно безплатно от 18 юни и може да бъде намерено във всички галери, включени в него, както и в туристическите центрове към Столична община – в подлеза на Ларгото и в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. А официалното му представяне е на 17 юни от 17 часа в Галерия „Академия“ на НХА.

И понеже спомени от пътешествие из България може да „родят“ дори книга, ние ви напомняме – отбивки за вълшебни места из страната ни дебнат отвсякъде.

Снимки: Златина Точкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14