Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба илюстрира хилядолетната история на град Черноморец

Снимка: архив

През изтеклата седмица в музея „Свети  Никола“ на град Черноморец бе открита археологическа изложба под наслов „Черноморец – паметници на хилядолетната история“. Експозицията може да бъде посетена до края на месец октомври и представя непоказани досега артефакти, открити при археологически разкопки в землището на града.

Голям интерес предизвикват находките от праисторическото селище в местността Аклади (края на VI - IV хил. пр. Хр.), потъналото в акваторията на залива Вромос антично селище и ранновизантийските крепости на нос Акра и полуостров Хрисосотира.


Немалка част от представените артефакти са придобити в резултат на десетгодишните археологически изследвания на научен екип , ръководен от проф. д-р Иван Христов – зам. директор на НИМ.

Експозицията в Черноморец е организирана от  НИМ, съвместно с Национален исторически музей и „Музеен център” Созопол.

Съставил: Венета Николова

Снимки: архив

Още от категорията

Почитаме 118 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание

С множество прояви в Пловдив, Русе, Хасково и Благоевград България почита подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание. На 2 август 2021 г. се навършват 118 години от избухването на въстанието, което е връхна точка в..

публикувано на 02.08.21 в 15:04

Хераклея Синтика продължава да разкрива древните си богатства

От началото на новия археологически сезон, започнал на 1 юни, археолозите попаднаха на множество ценни артефакти, докато проучвали древния град Хераклея Синтика , разположен в района на Рупите. Сред тях са изображение на Александър Велики, релефно..

публикувано на 31.07.21 в 10:05

Християните почитат Светите Седмочисленици и Св. Панталеймон

На 27 юли Българската православна църква чества лечителят Св. Пантелеймон и делото на Светите Седмочисленици, учениците на равноапостолите Св. Кирил и Св. Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. По традиция църквата почита всеки от седемте..

публикувано на 27.07.21 в 10:10