Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Квартет „Славей“ – 30 години светлина, музика, любов

Снимка: Квартет „Славей“

Квартет „Славей“ празнува три десетилетия от създаването си − време, през което съставът утвърди световната слава и успехи на българското камерно фолклорно пеене, истински феномен в многогласно аранжираните народни песни.

Историята

През 1991 г. пазарджишката народна певица Надка Караджова събира подходящите гласове – Светла Караджова (нейна дъщеря), Лиляна Галевска (с трънска бленда и стил) и Стояна Лалова (с мекотата на Тракия). Четирите солистки на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ поставят началото на музикантското си летоброене като квартет „Славей“.В годините настъпват промени. Сега, заедно със Светла и Лиляна, са Кристина Карамфилова и Ваня Вакари. Всички те са професионални певици, владеещи характерните изпълнителски стилове в народната ни музика. Това разнообразие е белег за репертоара на квартет „Славей“. Успешни са опитите и записите в жанра на многогласните църковни песнопения, аранжирани от български композитори. Радушно са посрещани и съвместните изпълнения с поп звездите Лили Иванова, дует „Ритон“ и др. Наред със завладяващите акапелни песни, успешно си партнират и с прочутите оркестри „Плам“, „Канарите“, „Щуро маке“, мъжкия квартет „Светоглас“, фолклорни хорове. Изнасят концерти и с едноименния ансамбъл „Славей“, а през 2017 г. гласовете им са част от саундтрака на филма „Кралят на Белгия“ – копродукция на Белгия, Германия, Канада.

Концертната дейност на прочутия квартет е забележителна

Многобройни са турнетата в Европа, Азия, Америка, Африка. Внушителна е и дискографията на гласовитите певици − издадени 18 албума, над 80 записи за фонда на БНР, многобройни видеоклипове. Инициатори са на националния конкурс „Пиленце пее“, посветен на основателката Надка Караджова, която си отиде през 2011 г. Както и на проведения за пръв път международен онлайн конкурс „Светлини и таланти“. Формацията е носител на престижни награди и отличия: „Златен век“ от Министерството на културата, „Кристална лира, „Златен и Сребърен медал“ от Съюза на музикалните и танцови дейци, статуетка „Феномен на България“ от фондация „Феномен“ и др.На празничната 30-годишнина Лиляна Галевска посвети своята книга „Славеите на България – съдба на ангели“. Именитата певица споделя спомени и покана за предстояща изява на квартета:

„В тази пандемия квартет „Славей“ не престана да работи и твори. Надка Караджова умело подбра гласовете и така 30 години квартетът разнася фолклора ни по света. Идеята за книгата „Славеите на България – съдба на ангели“ е отпреди 3-4 години. С музиката ни сме известни по целия свят, омайваме и с красивите си костюми. Получава се палитра от гласове, красота, костюми. Славеите на България имат съдба на ангели, защото носим добротата, красотата на нашата България из четирите континента. Когато за първи път бяхме в Япония, след първата песен се получи тишина. Ние се притеснихме, но разбрахме, че публиката, омаяна от нашите песни, релаксира. Квартетът е ходил осем пъти в Япония, където имаме много приятели и общество на квартет „Славей“. Имали сме много концерти и във Франция, една година 20 пъти гостувахме там. След изяви са идвали при нас да ни поздравят, пипали са костюмите ни. Стара жена даже ми целуна ръката и ми каза: „Вие сте фантастични, вие сте прекрасни, носите светлина, когато пеете.“ На 20 юни ще имаме концерт в Борисовата градина от 18 ч. Там ще бъде представена и книгата. Ще участваме заедно с лауреатите от „Светлини и таланти“ и „Пиленце пее“, танцовата формация „Славей“. Каня всички, входът е свободен. Ще се насладите на хубави песни и танци. Квартет „Славей“ е една светлина, музика, любов. Щастлива съм, че съм между тези хубави гласове.“

Още от категорията

Графа и Михаела Филева с лятна „Адженда“

Празен ден в графика (адженда), летен плаж, шум на вълни, любов, танци… Автор на музиката и текста, Владимир Ампов – Графа не за пръв път се отдава на подобни мечти. Този път го прави в дует с талантливата Михаела Филева. Песента има и клип, заснет,..

публикувано на 03.08.21 в 12:15
Снимка: Facebook/Стефан Вълдобрев „Обичайните заподозрени“

„Жълт код“ – новият албум на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“

„Животът ми не е игра в извънредно положение… няма да се крия от всякакви прогнози… Да бъде както беше досега, както беше миналото лято – мечтая за това…“ Песента е от „Жълт код“ – новия албум на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“...

публикувано на 02.08.21 в 11:52

Мирослава Кацарова: „Теменужена“ е нова версия на мен самата

Лято, нежност, боса нова и танц, меланхолия, преплетена с морски бриз…това са все асоциации, които човек може да направи, докато слуша „Теменужена“ – новия албум на Мирослава Кацарова. „Теменужена“ е и едно от заглавията в колекцията, име, което..

публикувано на 29.07.21 в 10:25