Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще се отърве ли Витоша от замърсяването с алуминиеви кенчета?

Снимка: park-vitosha.org

Част от хижите на Витоша, ще бъдат снабдени със специални машини за компресиране на алуминиеви кенчета по инициатива на „Софийски планински клуб“. По този начин замърсяващите околната среда отпадъци ще бъдат оползотворени от фирма за рециклиране, а планината ще бъде опазена от замърсяване, твърдят младите еколози.

Пред Радио София на БНР Дора Михайлова от планинския клуб обясни, че стопаните на хижите, а и посетителите, предпочитат напитките в кенчета, а не в бутилки:

„Тези опаковки, обаче заемат твърде много място без да са компресирани. Това създава проблем на хижите за тяхното съхранение и съответно извозване. Затова ни хрумна да монтираме тези преси, които правят кенчетата доста компактни.“

Машините за компресиране на алуминий ще позволяват въпросните отпадъци да се смачкват и да се съхраняват, докато се събере достатъчно количество, след което да бъдат извозени.Те ще бъдат монтирани само в хижите и заслоните, които продават различни напитки в подобни опаковки. Но за опазването на природата извън тях, се разчита на съвестта на туристите, които следва да прибират със себе си боклука и алуминиевите опаковки.

Залежите на руда, от която се произвежда алуминият са почти на изчерпване като природен ресурс, сочат данни от голямо международно изследване. Досега алуминият в страните от Евросъюза се събираше заедно с другите метални опаковки. Но според новите регламенти, кеновете следва се събират и да се рециклират отделно. Като част от Европейския съюз в България до 2025 година рециклираните алуминиеви опаковки трябва да достигнат 50%, а до 2030 г. – 60 на сто.

Всъщност разделното събиране и рециклиране на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета е новото голямо предизвикателство пред бизнеса и организациите за оползотворяване на отпадъците и опазването на околната среда.

Съставил: Венета Николова

Снимки: park-vitosha.org, архив

Още от категорията

Нови правила за влизане в България от държави в червената зона

От четвъртък, 29 юли 2021 г., българските граждани, лицата с постоянно или продължително пребиваване в България и техните семейства, гражданите на ЕС и Европейското икономическо пространство, сезонните работници и чужденците, които придобиват..

публикувано на 27.07.21 в 19:05

Опасно горещо в цялата страна

В сряда  над България ще е слънчево и горещо. На места в югозападната част от страната ще има временни увеличения на облачността, а в планините - и краткотраен дъжд. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще се достигат 35°- 40°. В София..

публикувано на 27.07.21 в 16:15

Няма данни за пострадали българи при експлозията в Леверкузен

Няма информация за пострадали български граждани при експлозията тази сутрин в индустриалния парк за химическа промишленост в германския град Леверкузен, съобщи българското Министерство на външните работи. По информация на генералното ни..

публикувано на 27.07.21 в 14:42