Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С прогноза за добра реколта идва жътвата, но кога ще спрат валежите?

Снимка: БГНЕС

Вече е лято, а това е сезонът, от който в голяма степен зависи какъв ще бъде хлябът ни през годината. Българският народ казва „ден година храни“ и тази мъдрост се свързва тъкмо с периода на жътвата, когато някога целите фамилии дружно отивали да жънат под палещите лъчи на слънцето. Времената се менят, днес работата на полето е изцяло механизирана и въпреки това дните в края на юни и началото на юли, са изпълнени с трепетно очакване на момента, когато комбайните ще навлязат в нивите.


Периодът на жътвата у нас не е по едно и също време за отделните земеделски райони, но всички в агро сектора са единодушни, че следващите 10-15 дни са решаващи за зърнената реколта в страната ни. Там, където е по-студено, житото още не е годно за прибиране, а дъждовете през юни са благоприятни за посевите. Комбайните са готови и чакат дъждът да спре, за да влязат в нивите край общините Камено и Карнобат, в Бургаска област. Реколтата тази година е по-добра от миналогодишната, казват местните фермери и си спомнят как целият бранш е претърпял загуби през предходната сушава година, когато добивите от пшеница са били дори три пъти по-ниски от обичайните.


Сега земеделците гледат с голяма надежда на новата реколта. Казват, че ще трябва да има две години с добър добив, за да се покрият загубите им от миналогодишната. Тревога за зърнопроизводителите край Бургас обаче будят обилните дъждове от последните една-две седмици. Тук жътвата на пшеницата и ечемика обикновено е в края на юни, а сега ще закъснее средно с 10-12 дни за всяка от културите. Причината – по-хладното за сезона време и многото дъжд. „Ечемикът при нас вече е узрял, трябва 2-3 дни да не вали и комбайните ще влязат в нивите, за да ожънат“ – казва Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ в Карнобат:

„Тези валежи са голям проблем, особено ако продължи да вали. В периода, когато узрява зърното, качеството пада с всеки дъжд. Започват да никнат треви и жътвата става по-тежка, ще имаме и загуби. Периодът е критичен за всеки зърнопроизводител. Трябва да спре да вали, конкретно в нашия регион, защото във вътрешността на страната температурите са по-ниски и културите узряват по бавно. Там не изпитват проблем с валежите.Тук дъждовете дойдоха късно – за ечемика, пшеницата и рапицата е вече много късно за напояване. Другото е, че валежите са локални. Например в моите землища има тук-там около 10 литра на кв. м., което е много малко. А преди това пак имаше тежки периоди – май месец не капна капка дъжд“. 


Все още е рано да се каже какви ще са добивите, а и не се знае как ще се развие ситуацията с изкупните цени, коментират от бранша. Очакванията са да имат около 300-350 кг. от декар при пшеницата, а при ечемика – около 400 кг./декар. Разочарование сред стопаните от миналогодишната реколта при рапицата доведе до по-малък обем посеви, а добивът се очаква да бъде малко над 200 кг. от декар, казва Илия Проданов:

„Няма да се повтори трагедията от миналата година, когато имаше по 50-100 кг. добиви от декар в цели общини. Надяваме се, че цените ще компенсират сушата. Миналата година, пшеницата се продаваше за около 300-310 лв. за тон, сега стопани са я продали на зелено за 400 лв. за тон.  Да си пожелаем безаварийна жътва и най-важното – да си приберем това, което е на полето, защото това са най-критичните за всички нас дни. Всички треперим и чакаме да не дойде градушка, буря или наводнения, с които да си отиде надеждата ни за добра реколта.“


Съставил: Гергана Манчева (по репортаж на Стефка Бакърджиева, БНР-Бургас)

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

България е лидер в ЕС по жени в IT-сектора

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди като те са 3.2% от..

публикувано на 18.07.21 в 14:47