Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново културно пространство в центъра на София дава изява на студентското творчество

Снимка: НБУ

На 24 юни, в близост до Националния дворец на културата, Нов български университет открива Книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“. Новото пространство ще популяризира издателската дейност на университета, а също и работата на студентите и преподавателите от програмите по изкуствата. Идеята е на председателя на университетското настоятелство Веселин Методиев, зам. министър-председател и министър на образованието и науката 1997-1999.

Веселин Методиев
„Университетът ни е уникален с това, че при нас има учебни програми, както свързани с науки, така и с изкуства – отбелязва той. – Ние сме място, където може да учите и информатика, и психология, философия, театър, история и т.н.“ Именно тази особеност на университета провокира и идеята за създаването на културното средище:

„Това е място, където да се срещат хората от университета и приятели на учебното заведение, да се обменят мисли или да бъде представена книга продължава г-н Методиев. Говорим за едни скромни, характерни за стила на висшето ни училище дейности. При нас е наследството на един от най-добрите преводачи на старогръцка литература – проф. Богдан Богданов, създател на университета. Същевременно имаме автори, които се занимават с философията на ХХ век. Гордеем се с майсторските класове на почетни професори, които са известни личности в съвременното ни общество. Сред тях са актрисата Цветана Манева, покойният джаз пианист и композитор Милчо Левиев, световноизвестната оперна певица Райна Кабаиванска. Всички те изграждат многоликия образ на университета, който ще бъде представен чрез центъра.“


Освен книжарница и арт-пространство за театрални и музикални форми и творби на студентите от пластичните изкуства, там ще се представят и възможностите за обучение във висшето учебно заведение.

Снимки: НБУ и БГНЕС

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21
Снимка: Посолство на Република Албания в България

Изкуството на писането и магията на думите все повече обединяват България и Албания

Романът "Кръстопътят" на албанския писател и художник Фате Веляй вече е достъпен и на български език. Преводът е дело на преподавателя по албански език д-р Антон Панчев и балканистите Магдалена Димитрова и Елица Звездова. Изданието беше представено..

публикувано на 11.10.21 в 11:44

Третото Международно биенале на стъклото се провежда в София

Международното биенале на стъклото е най-мащабното и професионално събитие в България, посветено на художественото стъкло. Третото му издание продължава до 7 ноември 2021 г.. Негов домакин е Националната галерия в София – „Квадрат 500“ и Нов български..

публикувано на 09.10.21 в 11:10