Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на бизнеса и граждани настояват за отварянето на „Илинден-Ексохи“

Снимка: БГНЕС

Тази вечер граждани се събраха на протест на пътя Гоце-Делчев-Драма. Повод за  недоволството им е затвореният граничен пункт „Илинден-Ексохи“. След като опитите на регионалните власти в двата гранични района да намерят решение на проблема не дадоха резултат, бизнесът и обществото призовават българската държава да се намеси спешно, дори и да наложи реципрочни ограничения на граничните пунктове с Гърция. Освен тежкотоварния транспорт, засегнати са и всички, които планират летните си почивки в този район на Гърция. Протестиращите се заканват, че ако няма бърза реакция и ефективни преговори на дипломатическо ниво между двете държави, членки на ЕС, следва блокада на граничния пункт „Кулата“.

В съобщение до медиите, МВнР отбелязва, че работи в рамките на компетенциите си за нормализиране на трафика на границата ни с Гърция. Припомняме, че на 22 юни 2021 г. е проведен разговор с представител на гръцкото посолство, като българската страна е повдигнала въпроса за отваряне на ГКПП „Илинден-Ексохи“ за преминаване на пътници, а не само за товарни МПС. Гръцката страна е изразила очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП „Илинден-Ексохи“, както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП „Кулата-Промахон“. В заключение, МВнР отбелязва, че ще продължи комуникацията с гръцката страна по въпроса, с настояване за създаване на условия за по-голяма пропускливост по съвместните ГКПП.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30