Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има ясна позиция по отношение на РС Македония

Снимка: БГНЕС

Преди заседанието в Европейския съвет в Брюксел, президентът Румен Радев е посочил, че за последните месец и половина България е била подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния съвет да бъде даден ход на преговорите за членство на Република Северна Македония, съобщи президентската пресслужба. В последния момент тази точка е отпаднала от дневния ред.

„На миналия Европейски съвет през мeсец май, заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите със Северна Македония и Албания – е посочил Радев и допълнил, че служебното правителство е положило огромни усилия да навакса годините. По думите на държавния глава България има ясна позиция за намиране на решение по проблема и държи на надеждни гаранции за устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. „Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения", заяви той и предупреди,че натискът върху България ще продължи.

„Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск“, е посочил още Румен Радев като откроил позицията на страната ни, която държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство. „Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика" е  заявил държавният глава. В заключение той подчертал, че България не може да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС за Република Северна Македония преди да се убеди, че „нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“, пише още в съобщението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30