Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите данни все повече показват, че с траките споделяме общи гени

Снимка: trakart.org

За девета година Пловдив става отново домакин на международния фестивал “Дни на тракийската култура”, който ще продължи до 29 юни.

Градът е географски център на Тракия и изпълнява мисията да съхранява и изследва материалното и културното наследство на траките. Пред БНР доц. Веселина Вачкова подчерта, че целите български земи са осеяни със свидетелства на тракийското минало.

“Археологическите данни все повече ни доказват, че сме преки наследници, включително и генетично, на онова население, което е населявало нашите земи минимум 40 поколения назад, както и че тракийският генетичен фонд е част от нашия генетичен фонд и култура”, каза още тя.

В културната програма на фестивала, организиран от тракийския културен център ТРАКАРТ са включени фолклорни концерти, изложби, литературни четения, а в научната му част ще бъдат изнесени 27 доклада от водещи български учени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летен кинофестивал в Банско представя екстремни кадри за любителите на приключения

За поредна година жителите и гостите на Банско ще се пренесат в света на планинарското, екстремно и приключенско кино, предаде БТА. Тазгодишното издание на "Лятна филмомания под звездите" е в три вечери – от 25 до 27 юли, на централния площад в града,..

публикувано на 25.07.24 в 18:24
Кадър от филма

Филмът "Триумф" премиерно ще се състезава на кинофестивала в Торонто

Новият филм на двама от най-добрите съвременни български режисьори - тандема в киното и в живота Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Триумф" участва в престижната състезателна програма "Платформа" на Международния филмов фестивал в Торонто - TIFF. Това е..

публикувано на 25.07.24 в 13:42

Във Велико Търново дефилират участниците в Международния фолклорен фестивал

Близо 340 участници от държави от различни континенти ще излязат на сцената на Летния театър в парка "Марно поле" във Велико Търново, за да представят колорита на своите традиции. Началото е днес, 20 юли, когато по главната улица ще премине традиционното..

публикувано на 20.07.24 в 06:10