Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално пътешествие из Италия в центъра на София

Ермила Швайцер и Сребрина Минева
Снимка: Facebook /Сребрина Минева

Италия, романтична и красива – такава ще ни я представят оперната певица Сребрина Минева и пианистката Ермила Швайцер на концерта си на 29 юни в столичния музей „Борис Христов“. А за да не се изплъзне някой щрих, нюанс или пък мимолетен образ от вниманието на публиката, актьорът Рашко Младенов ще обрисува с думи La Bella Italia чрез преводите на ариите и песните.

Произведения на Белини, Маскани, Тости и Ферари са избрали музикантите за камерната си изява в рамките на XVII Фестивал на изкуствата „Борис Христов“.

Постарахме се да подберем творби, които са много красиви и елегантни – казва сопранът Сребрина Минева. – По-голямата част от тях не са толкова често изпълнявани у нас, но мислим, че ще се харесат на публиката. Такива са например четирите песни в цикъла “Rispetti“ на Ермано Волф-Ферари – безкрайно красиви, описателни и емоционални едностишия (“rispetti” означава именно това). А чрез песните на Франческо Паоло Тости ще си припомним за оперната страна на Италия, защото те носят в себе си и тази стилистика.“

Сребрина Минева и Ермила Швайцер не случайно се спират на изцяло италианска програма. Сребрина е завършила магистратура по оперно пеене при Маурицио Торели, директор на Националния институт „Франческо Паоло Тости“ в Ортона, а Ермила е работила като клавирен педагог и акомпанятор в Цюрихската опера и във Фондацията за млади оперни певци на световноизвестната Елизабет Шварцкопф. Двете се намират в департамент „Музика” на Нов български университет като студент и преподавател и скоро след това стават партньори в камерното музициране. Сребрина Минева в момента е част от смесения хор на БНР и понякога застава пред него като солист, докато Ермила Швайцер акомпанира във вокални концерти и преподава на студенти в Националната музикална академия и НБУ.

Снимки: Facebook /Сребрина Минева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15