Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През последната седмица разхлабването на „хватката“ на пандемията в някои държави и настъплението на новия щам „Делта” в други, рефлектира върху режима за влизане на гражданите от България и от други страни на тяхна територия. Вижте каква е ситуацията към момента:

Испания извади България от списъка с рискови страни, чиито граждани подлежат на допълнителни изисквания при влизане на територията й. Това означава, че от 21 юни пристигащите от България лица са освободени от  необходимостта да представят каквито и да е диагностични тестове за Covid-19, сертификат за извършена ваксинация или за преболедуване на вируса.

Продължава извършването на санитарен контрол на всички пътници, влизащи на територията на Испания - измерване на температурата и визуален контрол на общото състояние. Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания, както и получаването на QR код след попълването му.

Норвегия  вече приема свободно на територията си граждани с т.нар. пълен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 или преболедували коронавируса през последните 6 месеца. За целта, считано от  24 юни 2021 г., пристигащите в страната следва да представят сертификат, свързан с верификационната система на ЕС с наличен QR-код.Удостоверенията, издавани от България и други европейски държави са свързани с тази система и би следвало да бъдат разчетени от норвежките гранични власти, съобщи българското посолство в Осло.

За въпросните категории лица отпадат и изискванията за предварителна регистрация при пътуване до Норвегия, карантина и тестване за коронавирус преди отпътуване и при пристигане в страната.

Белгия
премахна ограниченията за влизащите в страната български граждани, считано от 22 юни т.г. Според информация на българското посолството в Брюксел, България вече фигурира в списъка с държави от зелената зона за пътуване. За пристигащите от тези държави отпада задължението да представят отрицателен тест за Covid-19, документ за ваксинация или за преболедуване. Не се налага и карантина. 

Остава обаче изискването за Формуляр за локализация на пътниците Passenger Locator Form – PLF, който следва да бъде изпратен до 48 часа преди влизане в Белгия .

Кипър премахна PCR тестовете за българи, считано от 24 юни т.г. Облекчаването на коронавирусните ограничения за пътуванията на нашите сънародници до острова бе обявено от местните власти във връзка с преместването на България в „зелената“ категория – на държавите с нисък риск, от досегашната „оранжева“ група.

По информация на българското посолство в Никозия, остават в сила задължението при влизане в Кипър да се направи онлайн регистрация в електронния портал.  В рамките на 48 часа преди планирания полет за Кипър, пътуващите следва  да попълнят и изпратят на кипърските власти наличния в електронния портал формуляр, в който да са отразени личните данни и цялата необходима за влизане в страната информация. Пристигащите трябва да получат отговор от кипърските власти на посочен електронен адрес с разрешение за влизане в Кипър. За да не бъдат карантинирани, лицата трябва да прикрепят копие от сертификата си за ваксинация към електронния формуляр за регистрация преди влизане в страната.

Египет премахна ограниченията за пристигащите лица със сертификат за ваксинация. Считано от 24.06.2021 г. пътниците, които представят сертификат за завършен ваксинационен курс срещу Covid-19 с валиден QR-код, се освобождават от изискването за представяне на PCR тест. За завършен ваксинационен курс се приема поставянето на съответен брой дози от дадена ваксина, одобрена от Световната здравна организация и след изтичането на 14-дневен период от датата на поставяне на последната доза.

Пристигащите директно или индиректно през предходните 14 дни от рискови държави, засегнати от мутация на коронавируса (Бангладеш, Бутан, Бразилия, Индия, Латинска Америка, Мианмар, Непал, Пакистан, Шри Ланка и Виетнам), при представяне на сертификат за ваксинация, ще бъдат подложени допълнително на ID NOW COVID-19 тест. В случай че резултатът от него е положителен ще трябва да им бъде извършен и PCR тест.

Турция ще тества повторно някои чужденци с отрицателен PCR-тест на летищата. Мярката няма да важи за пристигащите, които представят документ за поставена ваксина най-малко 14 дни преди влизането в страната или са преболедували от коронавирус в рамките на 6 месеца преди това. Тази категория граждани ще бъде освободена и от 14-дневна карантина. Мярката ще работи в тестови режим.

Гражданите, които не са ваксинирани и не са преболедували следва да предоставят резултат от PCR-тест, направен до 72 часа преди пътуването им, или резултат от антигенен тест, направен до 48 часа преди полета им.

Гърция отмени носенето на маски на открито от 24 юни. Остава обаче използването им в закрити помещения и задължителното спазване на дистанция, включително и по плажовете.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд в понеделник

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места..

публикувано на 28.04.24 в 18:30

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04