Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя инициативата на Франция и Германия за пряк диалог с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След участието си в заседанието на Европейския съвет в Брюксел, президентът Румен Радев посочи пред журналисти, че откритите въпроси между ЕС и Русия следва да се решават в пряк диалог, съобщи прессекретариатът на президента. Държавният глава подчерта, че става въпрос и за нивото на амбицията на ЕС да бъде фактор или наблюдател в глобален мащаб. По думите му, в геополитиката е нужен реализъм и неслучайно на заседанието на миналия Европейски съвет е изразил позицията, че седемте години на санкции не са довели до желаните резултати и затова е необходимо да се търсят нови инструменти за развитие на отношенията с Русия. „Само губим от взаимното противопоставяне и затова президентите Байдън и Путин дадоха първи сигнал в тази посока“, посочи Румен Радев.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост на България, президентът посочи, че следва да бъде разработен така, че да достигне до възможно повече хора и да води към реална модернизация на страната. Държавният глава напомни, че служебното правителство работи усилено по Плана, който да е в съзвучие с европейските изисквания и да води до икономически растеж с ясни приоритети. Пример в тази насока е проектът за изграждането на система за спешна медицинска помощ по въздуха с 6 хеликоптера, която да позволява реакция в първия час от получаването на сигнал за помощ.

Запитан за дискусията, посветена на приетия от Унгария закон срещу педофилията, президентът подчерта, че осъждането на Унгария няма да реши проблема. „Правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана, но никой няма правото да налага своите разбирания и мироглед на другите“, заяви държавният глава и изтъкна, че трябва да се търсят мотивите на унгарската страна, която е приела закона в защита на децата и семейството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30