Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Детският радиохор на БНР получи високо държавно отличие

| обновено на 28.06.21 в 13:08
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Детския радиохор на БНР. Отличието е за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината на Детския радиохор.

„За да отстоявате името на България, трябва непрекъснато внимание, грижи и подкрепа от българските институции. Това е кауза не само за ръководството на БНР, а и за цялото ни общество“, подчерта държавният глава по време на церемонията.

Приемайки отличието от името на детския радиохор, маестра Венеция Караманова припомни колко много известни имена на таланти той е дал на българската оперна сцена. „Приемам наградата от името на поколения талантливи български деца, които разнесоха славата на България и спечелиха приятелство и авторитет за страната ни чрез красивата българска песен“, заяви  тя.

„Много се радвам, че тази година влязоха наши изпълнения в учебниците по пеене. В хора има деца от втори клас до завършване на своето средно образование. Над 160 пиеси в момента са в употреба за един сезон и половина. В нашия творчески лист попадат над 800 произведения, които са минали през гласовете на децата. Целият труд е, за да отидем на сцена и там на сцената трябва да кажем всичко, каквото искаме да кажем“ – посочи Венеция Караманова пред БНР.

Своята 60-годишнина Детският радиохор ще чества с празничен концерт на 30 юни в Националния дворец на културата. Събитията, посветени на годишнината, се провеждат под патронажа на държавния глава.

Още от категорията

„Там да сияе то“ – изпълнява Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“

„Ако видя само капчица любов по света голям, ще я претворя в топъл океан…“ Така започва „Там да сияе то“ – песен за светлината в човешките души и висшата любов, чийто символ е слънцето. Текстът разказва как слънцето е поело по земното кълбо и търси..

публикувано на 20.09.21 в 10:30

„Вяра, надежда, любов“ – една „вечнозелена“ песен

В празничния за всички столичани Ден на София припомняме „Вяра, надежда, любов“ ­– песните, превърнала се в истински шлагер през годините. Както е известно, на 17 септември Българската православната църква почита паметта на Св. София и нейните..

публикувано на 17.09.21 в 09:25
Христо Йоцов

Премиера на YoYo – джаз проект Йоцов-Йосифов

Идеята е на барабаниста Христо Йоцов – известен изпълнител, композитор, преподавател, осъществил десетки авторски проекти. Само че този път той е решил да представи музика, създадена от друг, не по-малко популярен негов колега – тромпетиста Михаил..

публикувано на 16.09.21 в 12:03