Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Карагеоргиева, Нидерландия: Средната класа в България си иска държавата обратно

Христина Карагеоргиева
Снимка: личен архив

Предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли трябва да доведат до сформирането на прозрачен и отговорен кабинет с ясна заявка за важните за България неща. Едно от тях е отвоюване на държавата от корумпираните кръгове. В това е категорична Христина Карагеоргиева, която живее в Нидерландия от 2001 г. Тя е бивша колежка от Английската редакция на Радио България и зад граница продължава да работи в областта на превода. Споделя, че никога не е прекъсвала връзката с родината и все така отблизо следи събитията в България. Гласувала е на редовните избори на 4 април, на предстоящите също ще даде своя вот. Според нея основният проблем за страната ни е липсата на правова държава, което води до задушаване на гражданските, политическите и икономическите свободи в държавата и я превръща най-бедната в ЕС. Затова, смята тя, действията на служебния кабинет, включително масовата смяна на хора на ключови позиции, са в реда на нещата, стига те наистина да доведат до дългоочакваните реформи:

„В момента ситуацията в България е доста трудна, но това не е нещо неочаквано. Онова, което не успяхме да осъществим в началото на прехода, ни преследва и до днес. Липсата на лустрация доведе до превземането на държавните институции от близки до силовата номенклатура хора, компрометиране и корумпиране на държавността, превръщане на политическата власт в икономическа и обратно. Резултатът от това е, че днес имаме един много труден за разплитане октопод. Но за разлика от 90-те години на ХХ век, разполагаме със зародила се средна класа, която не иска да живее така, иска си държавата и нейните институции обратно. Затова и усилията на служебното правителство започнаха оттам“, споделя Христина Карагеоргиева.

Според нея, в утрото на 12 юли ще се събудим не по-малко объркани, отколкото сме и днес, поради простата причина, че времето между двата вота е прекалено малко. Дори да има известни размествания в резултатите, драматични обрати не се очакват, оттам и сформирането на нов кабинет ще се окаже сложна задача. Според сънародничката ни най-добрият вариант е партиите и коалициите, които се явяват на изборите  с желание за промяна и любов към страната ни, да поемат отговорност и да опитат да съставят правителство в името на България.

Ако на парламентарните избори през април българите в чужбина можеха да гласуват в 464 избирателни секции, през юли те ще имат възможност да упражнят вот в рекордния брой от 784 секции.  Ще доведе ли това до по-голям брой гласове оттам?

„Малко е трудно да се прецени предварително по простата причина, че предишните избори се провеждаха в по-сложна пандемична ситуация. Голяма част от хората, които се намираха в чужбина, дали защото постоянно пребивават там, или защото бяха там временно, нямаха възможност да се приберат в България, но за сметка на това имаха желанието да гласуват. Това е един от факторите, т.е. доколко хората, които гласуваха в чужбина на предишните избори, няма да са се върнали или да са дошли на ваканция в България по време на следващия вот. Другата голяма въпросителна е доколко ще има отлив на гласове поради това, че протестната енергия, зародила се миналата година през лятото, се е изляла в единичен протест, намерил израз в избора през април.“

Доста дебати в обществото предизвика решението на 45-ото Народно събрание за изцяло машинно гласуване в секции с 300 и повече избиратели. Христина Карагеоргиева обаче е убедена, че повод за притеснения няма, а процесът на броене на гласовете в избирателните секции ще стане по-прозрачен:

„Аз имам надеждата, че българите сме адаптивен народ. Възможно е някъде вотът да се провежда по-бавно, но не бих казала, че от гледна точка на технологичната подготвеност на българите да гласуват или на организацията на изборите това крие кой знае какви рискове.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лятното училище по български език в Тирана приключи с добри чувства и прекрасни спомени

Приключи Лятното училище по български език в Тирана. Това бяха няколко седмици, изпълнени с много нови знания. Участниците разшириха познанията си по български език, но и се докоснаха по-близо до българската култура и традиции. Това се случи..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02