Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наемат спасители от Украйна и Полша за българските плажове

49 са неохраняемите плажове на южното ни Черноморие

Снимка: БГНЕС

Липса на спасители по Черноморието се наблюдава и това лято. Причината е, че много млади спасители отиват да работят в чужбина или си намират постоянна работа и напускат професията. Това каза пред БНР-Бургас Васил Алексиев, специалист по водно–спасителна дейност към БЧК – Бургас. Причината за липса на интерес е ниското заплащане – средно 1000-1200 лева на месец.

Кадровият дефицит е сериозен, като се наемат и морски спасители от чужбина – Украйна, Полша, Чехия, Русия. В тази връзка концесионерите на плажове настояват пред държавата да се облекчи визовия режим и издаването на разрешенията за работа на чуждите граждани, особено що се отнася до спасители за море от страните извън ЕС.

Предвиждат се спасителни постове на 7 от неохраняемите плажове на юг


49 са неохраняемите плажове по южното Черноморие и още 2 са определени за природосъобразен туризъм. Става въпрос за пясъчни ивици, които са останали без концесионери и наематели за лято 2021, съобщи за БНР – Бургас областният управител Мария Нейкова.

На 7 от тях ще бъдат осигурени спасители през това лятоОт 15 юли по два спасителни поста трябва да има на плажовете Иракли, „Несебър-изток", „Поморийска коса", Сарафово – юг, Крайморие – юг 2, Алепу и Корал. „Това са много посещавани места и въпреки ограничения финансов ресурс за водноспасителна дейност, ние правим всичко възможно да се осигури сигурност и безопасност на летовниците!“, посочи Нейкова.

На „Несебър – изток“ ще има по един спасителен пункт, като през септември, заради по ниската посещаемост, броят на спасителите на всички плажни ивици ще се редуцира.

Снимки: БГНЕС


Още от категорията

Качеството в обслужването се дължи на инвестицията в служителите

Каква е формулата за успех в туризма по време на пандемия? За мнозина хотелиери това се оказа трудна задача с много неизвестни, на фона на непрекъснато променяща епидемиологична картина. Други обаче, благодарение на своята находчивост в управлението и..

публикувано на 27.09.21 в 13:28

Представят единствена по рода си изложба за деня на туризма

В Стара Загора, по случай 27 септември - Световния ден на туризма, представят изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“. Гражданите и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с 25 фотографии и..

публикувано на 27.09.21 в 06:30
На 3-ти октомври се очаква

Подновяват се круизните плавания по българското Черноморие

На 26 септември на Морска гара в Бургас ще акостира круизният кораб „SeaDream II”. Посещението идва след няколкогодишно прекъсване на круизните пътувания, заради геополитически проблеми в Черно море и Covid пандемията. Корабът е тръгнал на 21..

публикувано на 25.09.21 в 23:00