Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Годината е щедра към медопроизводителите, засега

Пчеларите очакват добър добив и високи изкупни цени за продукцията си

Снимка: Костадин Атанасов

Пролетта на 2021-а в България беше студена и влажна, а лятото сякаш закъсня, но нахлу с високи температури и обилни дъждове. И ако за хората това бе по-скоро аномалия, оказва се периодът е предоставил златен шанс  и прекрасни условия за нектароотделяне на пчелите. Количеството мед, добито от първите паши на пчелите през годината, е на добро ниво - заяви Ростислав Рашев, председател на пчеларско дружество "Липа". Прогнозите са добри, а производителите са оптимисти за количествата мед и реализацията им на пазара:

„Имаме повдигане на цената на едро. Тази година ръстът е с около 30% за акациевия мед. Сериозно повишение на цената има и за меда от рапица – обяснява Ростислав Рашев, който се грижи за 400 кошера. – Голяма част от нас продават както на едро, така и на дребно. Не можем обаче да си позволим да повишим цената на дребно с 30 %. Знаем, че купувачите не са особено платежоспособни и няма да можем да направим такова повишение на цените, но вероятно с 1 лев и нещо ще се повиши цената и на дребно.“

След пролетната акациева паша, сега пчеличките събират нектар от билки и слънчоглед, обяснява Костадин Атанасов, за когото пчеларството е страст, но по-скоро като хоби. Пчелинът му е от 20-тина кошера край Ябланица, в старопланинския район, на сравнително високо надморско равнище от около 750 м.. Казва, че миналата година е била катастрофална за производителите на мед, които са успели да извадят по 4-5 кг. от кошер, при нормален среден добив от 25 кг. 2021-а обаче дава заявка да е изключително щедра към пчелите и труда на пчеларите.

„За щастие при мен през зимата нямаше почти никаква смъртност. Тя беше около 5%, докато при колеги, загубите на пчелни семейства достигнаха до 70-80%. Това според тях се дължи основно на едно паразитно заболяване, наречено вароатоза - вид кърлеж, който напада и унищожава пчелите. Според други, влияние оказва и пръскането от страна на едрите зърнопроизводители, но за щастие в моя район зърнопроизводството е слабо застъпено.“

И все пак предизвикателства в пчеларството не липсват – споделя още Атанасов и дава пример с роенето на пчелните семейства, което се е появило през пролетта:

„Никой не може да си обясни защо тази година то е толкова драстично, но неминуемо ще се отрази на добивите през следващите месеци. Роенето представлява напускането на част от пчелното семейство, заедно със старата пчела майка. Това обезкървява кошера и отнема много време, за да се възстанови пълният потенциал на кошера. В такива случаи загубите за пчеларя са почти 100%.“

Костадин се занимава с пчеларството едва от три години, следи с любопитство всичко в сектора и се учи от по-опитните.

Тази дейност те откъсва от действителността. Влизаш в един много по-различен свят, където виждаш, че всичко е строго организирано. Пчелите са изключително интелигентни същества и тепърва ще научаваме все повече за тяхната дейност и живот.“

80 % от опрашването на селскостопанските култури се извършва от медоносните пчели. Любопитен факт е, че те живеят само около 6 седмици, в които успяват да произведат мед, равняващ се на 1/12 от чаена лъжичка.

Снимки: Костадин Атанасов

Още от категорията

Инфлацията не е нещо необичайно в период на възстановяване от световна криза

Цената на тока за индустрията достигна 300 лева за мегаватчас, едва четири дни, след клетвата на третото служебно правителство в рамките на мандата на президента Румен Радев. По думите на премиера Стефан Янев, правителството работи по пакет от..

публикувано на 23.09.21 в 11:17

Ясно ли е бъдещето на въгледобива у нас?

„Зелената сделка” на ЕС, в която участва и България, предвижда до 2030 г. да  бъде премахнато използването на въглища в енергетиката. Целта е нетните въглеродни емисии в атмосферата да спаднат с 55%. Политиците у нас от доста време заобикалят този..

публикувано на 20.09.21 в 12:13

Държавата поема нов вътрешен дълг

Дългови книжа за 150 млн. евро в левове ще бъдат предложени за изкупуване на вътрешния пазар, съобщи за аукциона Българската народна банка. Облигациите са с падеж 10 години и половина. Това ще е първата емисия в мандата на новия служебен..

публикувано на 20.09.21 в 10:21