Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей празнува 105 години

Снимка: БГНЕС

Националният военноисторически музей в София отбелязва своята 105 годишнина със специална програма този уикенд. Началото на празничната програма съвпада с европейската инициатива Нощ на музеите 3 юли.

В часовете между 11 и 15 часа ще се проведе образователната програма „Мисия разузнавач“, която за втора седмица ще предизвика семействата да се превърнат в една истинска армия. Така по атрактивен начин се представят видовете въоръжени сили и техниката на Българската армия, а участниците имат възможност да бъдат част от военна мисия, да изпитат своята бързина, ориентация и логика, както и да бъдат произведени в чин. Успешното изпълнение на мисията разбира се носи и награда. Най-бързите, които открият точните координати на една от най-впечатляващите бойни машини от външната експозиция, ще могат първи да влезнат и да я разгледат отвътре.

Точно в 19 ще започнат музикалните изпълнения на Представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Националната гвардейски част. А с настъпването на вечерта ще бъде представено и уникалното огнено шоу на клуб „Дивинитас“. Вечерта ще завърши с кинопрожекция под звездите. Ще бъдат показани четири български филма от 20-те и 40-те години на миналия век, представени в тазгодишния Сезон на класическия филм, организиран от Асоциацията на Европейските синематеки. Прожекциите ще бъдат съпроводени с музика на живо, изпълнена от цигуларката Бояна Желязкова-Зарева и пианистът Ясен Обретенов.

Музеят ще работи с вход свободен за външната и постоянната експозиция от 18.00 до 23.00 ч. на 3 юли и от 10.00 до 17.00 ч. на 4 юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45