Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения пое председателството на ЕС


В Любляна премиерът на Словения Янез Янша и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен препотвърдиха европейската перспектива на Западните Балкани. Това стана на съвместен брифинг във връзка с поемането от Словения на председателство на ЕС от 1 юли, предаде специалният пратеник на БНР Ангелина Пискова. Янша призова страните членки да постигнат консенсус за разширяването на блока и започване на преговори с Албания и Северна Македония. Основен приоритет на словенското председателство ще е и икономическото възстановяване на страните от ЕС след пандемията на Covid-19. Председателството на Любляна започва на фона на критики към премиера Янес Янша и правителството му за упражняване на натиск върху медии и проблеми с върховенството на закона.

Александър Вучич: Албания и Северна Македония не са блокирани за ЕС от България


Основната причина, поради която ЕС не се е съгласил да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, е нежеланието му да се разширява. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю за Евронюз Сърбия, цитиран от БГНЕС. „Северна Македония не е виновна, тъй като е изпълнила всички изисквания за започване на преговорите за присъединяване към ЕС, включително промяната на името си. Нещо повече, оплакванията на България, които доведоха до вето върху Северна Македония, бяха „приказки за малки деца“, добави той. На въпрос дали Германия или Франция не искат напредъка на страните кандидатки по пътя към ЕС Вучич отказа да посочи конкретна държава, но заяви, че „в момента със сигурност няма желание за разширяване“.

ЕБВР: Румънската икономика се е справила добре в корона-кризата


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) коригира оценката си за икономическото развитие на Румъния, като прогнозира ръст от 6% за 2021 г. При оценката си от септември 2020 г. банката прогнозираше ръстът да е 3%. Според доклада на ЕБВР, румънската икономика се е справила в кризата на коронавируса много по-добре, отколкото се е очаквало, като през 2020 г. БВП е намалял с 3,9%. Най-значителен спад е отбелязало вътрешното потребление – с 4,9%. Положителен принос за БВП на страната са дали запазването на инвестициите и повишаването на износа, съобщи Румънското обществено радио.

Мевлют Чавушоглу: Кипърските турци да не се възприемат като малцинство


„Суверенното равенство и равният статут са основните права на кипърските турци. Ще продължим да защитаваме тази кауза“. Това написа в профила си в Twitter външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от Турското радио и телевизия, във връзка с деловото си посещение в признатата само от Турция Турска Република Северен Кипър, която за международната общност е част от Република Кипър. Чавушоглу заяви, че Турция не е склонна да приема отношението на властите на Кипър към кипърските турци като към малцинство. Думите на турския външен министър идват на фона на договарянето между Кипър и компанията Exxon Mobil за възобновяване на разработването на газови находища в кипърския шелф в края на 2021 г. Според Турция нито една от страните не може да претендира еднолично за шелфа и разпределянето на приходите трябва да е справедливо, на базата на признаването на равноправието на двата народа.

В Загреб арестуваха директора на Хърватското радио и телевизия


Генералният директор на Хърватската радио и телевизия Казимир Бачич бе сред задържаните в Загреб при акция на полицията и прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност, предаде БГНЕС. Според хърватските медии арестите са по подозрение за корупционни престъпления. Сред арестуваните имало и други известни личности.

Отпадна роумингът между страните от Западните Балкани


От 1 юли отпадна роумингът между Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и Босна и Херцеговина. Решението за това бе взето на Втората дигитална среща на върха от 2019 г., между шестте държави от Западните Балкани. В първата фаза от споразумението, започнала през 2019 г., цената на роуминга беше намалена с 80%. „Отпадането на роуминга представлява най-голямото постижение на Цифровата програма за Западните Балкани, която инициирах през 2018 г.“, написа в профила си във Фейсбук българският еврокомисар Мария Габриел.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, seenews.com, dnevnik.hr, prlegal.rs

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34