Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Петров с романтичен албум, лятно турне и изложба

Снимка: Facebook/VassilPetrov

„Това е моят 14 албум, най-романтичният досега“ – така обичаният джаз певец представя колекцията, озаглавена Love Songs vol. 1. Тя съдържа любими джаз стандарти, а „бонус песента“ е „Подслон в дъжда“ (Looking for Shelter) – един от най-големите хитове на Васил Петров, музика Васил Пармаков. „С изключение на „Подслон в дъжда“, пиесите в албума са от 20-те и 30-те години на ХХ век – времето, в което се е оформял шоу бизнесът, а джазът е „изплувал“ като жанр. Включил съм стандарти от Джордж и Айра Гершуин, Джони Мендъл Johnny Mandel и др.“ – споделя още изпълнителят пред Радио България. Песните са включени в обновения проект SymphoNY way, който Васил Петров представя заедно с Врачанската филхармония, диригент е Христо Павлов. В проекта участва и джаз триото Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас китара), Кристиян Желев (ударни). Специален гост в програмата е известната цигуларка Зорница Иларионова.

Турнето започна преди дни от Южна България (Сливен, Пловдив, Карлово и Бургас), следват още седем български града (Ямбол, Плевен, Велико Търново, Търговище, Ловеч, Шумен, Русе). Последният концерт е край морето - в Созопол, на 22 септември. Подробности за програмата на SymphoNY way, научаваме от Васил Петров:

„Първата песен е Smile − от прочутия филм на Чарли Чаплин „Светлините на града“. Има и други известни пиеси от филми. Включил съм и хитове като Feelings на Морис Албърт, Love story (Where Do I begin) на Франсис Лей, песни на Бийтълс, Стинг, Синатра, спиричуъл, госпъл. Програмата е много разнообразна, със собствена драматургия и естествена кулминация към края. Публиката реагира много възторжено, не ни пускат да си тръгнем от сцената.“

Да припомним, че професионалната кариера на Васил Петров започва още докато е студент в НМА „Панчо Владигеров“, в класа на Борис Стаменов, по-късно – при Ангел Заберски – баща. Как се чувства днес на сцената?

„Мога да кажа, че съм се променил в положителна посока. Натрупах рутина, навлизам във все по-дълбоки води по отношение на интерпретацията. Усещам песните като роли, в които се превъплъщавам, като кратки театрални пиеси. Стремя се максимално да разкрия замисъла на авторите, написали музиката и текста. Такъв е подходът ми и в новия албум – постарах се да поднеса на публиката максимално изчистени интерпретации. Покрай рестрикциите през последните месеци, хората зажадняха за изкуство, за музика, театър. Важно е да не ги разочароваш. За нас, изпълнителите, започнаха и изяви в чужбина. Вече имах участие в Италия, сега се подготвям за фестивал в Сърбия, който беше отложен четири пъти заради пандемията. Дано сега обстоятелствата позволят на организаторите да го проведат. Надявам се да възстановим и турнето с аржентинската звезда Карен Соуза, с която трябваше да направим концерти в Сардиния – Италия и България.“

Известно е, че едно от любимите занимания на Васил Петров е да рисува. Разказва, че по време на локдауна е създал много картини. Част от тях подготвя за изложба, която ще съпътства концертите му във Варна, Банско и др.

Снимки: Facebook/VassilPetrov

Още от категорията

Пламен Бонев (De La Bona) и новата му песен „Завинаги“

През последните години все по-често виждаме  на българска сцена  Пламен Бонев – един от малкото български поп изпълнители, взели участие в чуждестранни музикални формати. Роден в Чирпан, завършил училище в Кърджали, той отива в Пловдив, за да..

публикувано на 23.09.21 в 13:46

„Там да сияе то“ – изпълнява Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“

„Ако видя само капчица любов по света голям, ще я претворя в топъл океан…“ Така започва „Там да сияе то“ – песен за светлината в човешките души и висшата любов, чийто символ е слънцето. Текстът разказва как слънцето е поело по земното кълбо и търси..

публикувано на 20.09.21 в 10:30

„Вяра, надежда, любов“ – една „вечнозелена“ песен

В празничния за всички столичани Ден на София припомняме „Вяра, надежда, любов“ ­– песните, превърнала се в истински шлагер през годините. Както е известно, на 17 септември Българската православната църква почита паметта на Св. София и нейните..

публикувано на 17.09.21 в 09:25