Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мащабен хоров проект на сцената на НДК

Любими български песни в концерта на „Детския хор на България“

Снимка: ndk.bg

В началото на ХХ век Добри Христов, български композитор и диригент, съосновател и диригент на хорово дружество „Родна песен“ в София, създава „Родна песен нас навек ни свързва“ – химн на българските народни хорове, който повече от век е символ на хоровото дело у нас. Родната песен, както и грижата за укрепване на хоровото музициране сред подрастващите са в основата на „Детския хор на България“ – проект на Българския хоров съюз, ръководен от Славил Димитров – хоров и оркестров диригент.

Вече три дни над 300 деца и юноши, представители на десет хора от цялата страна, репетират усилено за концерта си в зала № 1 на НДК на 3 юли.
Съпроводът е поверен на Младежката филхармония „София“ при НМУ „Любомир Пипков“. Целта на проекта е да мотивира младите хористи, да ги обедини около идеята за развиване и популяризиране на българското хорово дело. Усилията на БХС и всички, ангажирани с „Детския хор на България“ се подкрепят от Националния фонд „Култура“, под патронажа на президента Румен Радев. В подготовката и осъществяването на концерта на 3 юли се включват два хора от София („Бодра смяна“ и Младежка хорова капела при НМУ „Л. Пипков“), два от Русе („Свети Георги Победоносец“ и„Дунавски вълни“), „Морски песъчинки“ – Бургас, „Орфей“ – Хасково, „Детска китка“ – Пловдив, „Бодра песен“ – Шумен и Хорова школа – Свиленград.

Специални гости в програмата са певците Орлин Горанов, Еделина Кънева, Мила Михова, Михаил Михайлов, а песните, които ще прозвучат под палката на Славил Димитров, са популярни и обичани от поколения – „Де е България“, „Обичам те, Родино“, „Хубава си, Татковино“, „Дъга“, „Детство мое“, „Какъв да стана“ и др.

Още от категорията

„Уча се да бъда с теб“ – проект на Mr. Moon и Мирослава Кацарова

Младен Димитров или Mr. Moon , е барабанист, DJ и продуцент. Има проекти с Лили Иванова, Любо Киров, Мирослав Турийски (пиано), Деси Андонова от „Phuture Shock“ (вокал), групите „Tri O Five“, „Mind Trips“ и много други. През последните..

публикувано на 24.09.21 в 09:31

Пламен Бонев (De La Bona) и новата му песен „Завинаги“

През последните години все по-често виждаме  на българска сцена  Пламен Бонев – един от малкото български поп изпълнители, взели участие в чуждестранни музикални формати. Роден в Чирпан, завършил училище в Кърджали, той отива в Пловдив, за да..

публикувано на 23.09.21 в 13:46

Напусна ни Олга Борисова

На 80-годишна възраст почина голямата народна певица Олга Борисова, съобщиха колегите ѝ от формация "Светоглас". „Олга Борисова премина през живота с устрема на възвишени и чисти идеи, превръщайки ги в Светлина, Мисия и Вдъхновение за много хора...

публикувано на 21.09.21 в 22:10