Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският филм „Жените наистина плачат“ със световна премиера в Кан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо 60 филма ще бъдат показани в различните програми на фестивала в Кан, чието 74-о издание се открива тази вечер на Лазурния бряг.

В конкурсната програма „Особен поглед“, където се състезават ленти с необичаен подход в киноразказа, световна премиера ще има българското заглавие „Жените наистина плачат“.

Филмът на Весела Казакова и Мина Милева разкрива сблъска и житейските абсурди на това да си жена в едно все още твърде патриархално общество. Съсценарист и първоначален автор на идеята е актрисата Биляна Казакова.

В ролите, освен трите сестри – Весела, Биляна и Екатерина Казакови, играят Йосиф Сърчаджиев и Мария Бакалова. Постпродукцията на филма е завършена във Франция.

Още от категорията

Литературни маршрути по стъпките на именити творци

Вълнуващи истории от живота на именити български творци очакват софиянци и гости на столицата в разходките, обединени под названието „Есенни литературни маршрути“. За участие в тях предварително записване не е необходимо. Противоепидемичните мерки..

публикувано на 23.09.21 в 10:22

Иван Вазов – съвременникът на българската свобода, Съединение и Независимост

Преди един век, на 22 септември 1921 г., Иван Вазов затваря очи за последен път, завещавайки някои от най-красивите думи, посветени на България. Преклонението и искрената му обич откриваме в неговите разкази, пътеписи, романи, театрални пиеси, поезия...

публикувано на 22.09.21 в 07:15

Културният ни институт в Париж е домакин на изложбата „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“

До края на месец ноември гостите на Българския културен институт в Париж могат да се запознаят с 30 малко известни фотографии, произведения на изкуството и други експонати, от ранните години на Христо Явашев. Откриването на документалната..

публикувано на 18.09.21 в 08:50