Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София отбелязва своя храмов празник

Снимка: архив

Днес, когато православната църква почита паметта  на Света великомъченица Неделя, своя празник отбелязват всички храмове, наречени на името на светицата.
С тържествена света Литургия днес от 9.00 часа празника си ще отбележи и храмът на Софийската митрополия „Света Неделя“ в центъра на София.
През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се нарича и „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II (1282 – 1321). Първоначалната църква е построена през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция.
В този си вид храмът просъществува до средата на XIX в. На 7 май 1856 г. започва строежът на новата църква.
Църквата се прочува при атентата на 16 април 1925 г., когато тя е разрушена. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15