Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на среща на върха от инициативата „Три морета“

Снимка: ndk.bg

На 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София ще се проведе шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“, домакин на която е президентът Румен Радев. Събитието ще бъде съпроводено от мащабен бизнес форум, на който са поканени експерти, компании, стратегически чуждестранни инвеститори и други заинтересовани страни от региона. 

Близо 400 ще бъдат участниците от България и чужбина, които ще обсъдят аспекти от трансформацията на енергийните системи към въглероден неутралитет, свързването на изследователските центрове и съвместяването на местните инициативи за иновации, както и възможностите за инвестиции чрез фондовете регионалната инициатива. 

Ролята на инициативата „Три морета“ за интелигентен и всеобхватен икономически растеж ще бъде фокус на дискусия на най-високо равнище днес. В нея ще се включат президентите на България Румен Радев, на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония Керсти Калюлайд, на Латвия Егилс Левитс, на Полша Анджей Дуда, на Словения Борут Пахор, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, вицепремиерите Чехия Карел Хавличек и на Словакия Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал

Сред участниците в обсъжданията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очакват се видео приветствия от президента на САЩ Джоузеф Байдън и президента на Литва Гитанас Науседа. Гост на инициативата тази година ще бъде и президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу.

„Три морета“ обединява 12 държави-членки на ЕС – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, а техни партньори са САЩ, Германия и Европейската комисия. Териториалният обхват на държавите участнички в „Три морета“ включва почти една трета от площта на Европейския съюз, като в тези страни живеят 111 милиона европейски граждани. Целта на инициативата е да насърчава регионалното сътрудничество и устойчивия икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа.

България пое координационната роля в „Три морета“ от Естония през октомври 2020 г. на Среща на върха в Талин.  "По време на домакинството България ще развие капацитета на инициативата като реален инструмент за сътрудничество и ускорено развитие на нашия регион чрез подобряване на енергийната, транспортна и дигитална свързаност", обяви президентът Румен Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30