Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как езикът на изкуството сближава Италия и България

Предстои 14-то издание на Фестивала на българското кино в Рим

„Баща“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Снимка: domnakinoto.com

Изкуството е най-универсалният език, който позволява да се разберем с всеки един народ, да се разкрием и припознаем. Чрез този език, вече второ десетилетие, актрисата Жана Яковлева сближава България и Италия. Световните оперни постижения на имена като Райна Кабаиванска, Борис Христов и Никола Гюзелев се оказват изключително добра основа за подобно припознаване. Дори Българският културен институт в Рим се помещава от 2006 година в къщата на големия оперен бас Борис Христов, която е и дом на основаната от него Българска академия за изкуство и култура „Борис Христов“. В нея всяка година отсядат десетки български стипендианти, тръгнали по славния път на оперното изкуство. А Жана Яковлева, като директор на културния институт и дъщеря на актьора Юрий Яковлев, продължава от там да намира път да показва цялото разнообразие на българската култура.

Жана Яковлева

Преди 14 години Жана Яковлева поставя началото на Дните на българското кино във Вечния град, които по-късно станаха част от събитията, организирани от Българския културен институт там. Тази година филмовият празник започва на 9 юли и ще продължи до 11-ти, в едно от най-живописните природни кътчета в сърцето на Рим – Вила Боргезе.

„Много се радвам, че ще открием фестивала с филм, който, по зрителски интерес и гледане, е една от най-успешните ни продукции в последните 20 години – „Голата истина за група Жигули“. Много от актьорите във филма ще бъдат наши гости – разказва Жана. – Смятам, че именно с комедия трябва да се открие събитието, за да се посмеем, да се усмихнем, точно когато тук, в Италия, сваляме маските. След това ще преминем през един малък шедьовър – анимационния филм на Теодор Ушев и Георги Господинов „Физика на тъгата“. Ще видим и невероятния филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Баща“, за да завършим игралната програма с филма на Братя Чучкови „18% сиво“. Третия финален ден ще посветим на това, на което може би рядко обръщаме внимание – как започваш да обичаш. Как започваш да обичаш физиката, математиката. Как се става истински човек. Отговорите ще намерим в документалния филм „Формулата на Тео“ с главен герой Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката и учениците му са медалисти на всички олимпиади, на които се явят по света. След него ще покажем стихията „Медея“ , (документален филм на Найо Тицин за театралния проект „Медея“), и ще завършим с филм, който има особено място в живота ни и това е „Ханът и империята“. Филм, който всеки българин през 80-те години е имал възможност да гледа и се е чувствал горд от историята си.“

Жана вярва, че е изключително важно именно във време като днешното – на ограничения, страх и изолация – да се замислим как отново ще успеем да се отворим към света, към другите, към приятелите си, за да може да продължим да се опознаваме.

„И трябва да разберем, че всички имаме едно единствено нещо вътре в нас – души и сърце с които обичаме, с които разчитаме и създаваме изкуство, с което може да докоснем другия, дори и той да не говори нашия език“ – казва тя.

„В годините съм минала през моменти, в които никой или извънредно малко хора в Италия познаваха българското изкуство, до моменти, в които може да се гордеем, че наши личности в изобразителното изкуство, в театъра, в киното, да не говорим за музиката, са разпознаваеми лица по целия свят. Това значи, че може да се гордеем, че вървим по пътя – може да е бавно, но го вървим смело напред.“

Поредната стъпка по този път за директора на БКИ в Рим е Галерия „България“ в самия туристически център на Вечния град – зад площад „Навона“, която беше официално открита на 26 май от президента на България Румен Радев. Първата изложба в нея представи произведения на български автори, притежание на частни италиански колекционери и любители на изобразителното изкуство, които с огромно удоволствие предоставили картините си.

„Години наред съм си мечтала как българската култура може да бъде видяна някъде по централните улици на Рим. Защото къщата на Борис Христов, за съжаление се намира на не много комуникативно място и това ни лишава от по-широка публика и хора, които се интересуват от България във всичките й нюанси. Успяхме да намерим мястото в един трагикомичен момент на пандемия. Това място оттук нататък ще бъде среща за изложба, среща за разговори, среща за представяне на книги и най-вече – витрина на България. Място, на което всеки може да влезе да ни зададе въпросите си, да поговорим, да открие нещо за България, за историята ни, за културата, за туризма ни.“

В продължение на повече от седем години Жана Яковлева организира и културния фестивал на открито „ София поздравява Рим“ на остров „Тиберина“, на река Тибър в италианската столица. За съжаление, последните години събитието е в пауза, защото усилията и на римската управа били съсредоточени върху провеждането на събития в големи галерии и затворени пространства.

„Колко е странна иронията на съдбата – сега всички се връщаме назад към онези по-малки форми, по-задушевни преживявания. Тези пространства по река Тибър ни носеха именно това – удоволствие на изкуството под звездното небе на Рим.“

Жана се надява фестивалът скоро отново да бъде част от културната програма на Рим, а дотогава заедно с екипа ѝ са създали една прекрасна сцена под звездите, в големия двор на Българския културен институт, където ще се организират оперни и класически концерти на български певци.

Снимки: domnakinoto.com, Георги Бангиев, архив, Български Културен Институт в Рим

Още от категорията

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У..

публикувано на 01.02.23 в 05:55
Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Представят фототипно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г.

Тази вечер от 18:00 часа в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде представено фототипното пълноцветно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г., което библиотеката издава с лимитиран тираж от 200 номерирани..

публикувано на 31.01.23 в 07:15

Разказ на Здравка Евтимова с престижно отличие в САЩ

Българската писателка Здравка Евтимова получи ново високо признание за своя талант в САЩ. Онлайн платформа за дискусии между авторите на научно-фантастични, фентъзи и хорър произведения, отличи като най-добър нейния разказ с научнофантастични..

публикувано на 29.01.23 в 11:25