Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избираме състава на 46-ото Народно събрание

Дали машинният вот и повечето секции в чужбина ще доведат до по-висока избирателна активност?

Снимка: БГНЕС

Почти непредвидима избирателна активност и непрогнозируемо разпределение на политическите сили от първо до пето място. С подобна равносметка завърши предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори в България, които се провеждат днес. Социолози и политолози се въздържат от каквито и да било прогнози за техния изход по няколко логични причини. Вотът се провежда в средата на месец юли – „една почти небивала ситуация в най-новата политическа история“, коментира в интервю за Радио България социологът Първан Симеонов. Освен това, той е убеден, че близо половин милион избиратели ще решат в последния момент коя политическа сила да възнаградят със своето доверие. Според него предизборната кампания е показала известни недостатъци, за чийто ефект върху крайния резултат от вота предстои да научим. На първо място социологът поставя липсата на достатъчно конструктивен диалог между кандидат-депутатите и избирателите:

„Това парцелира политическото пространство, получават се своеобразни успоредни реалности. В тях едните хора казват, че споделеното е правилно, а другите - грешно, – отбелязва Симеонов и допълва, че така се получава един замразен обществен конфликт с изразени демаркационни линии, което е сигнал за силно разделено общество. – Повечето политици предпочетоха да говорят пред вътрешните си публики, защото голяма част от тях се опитват да запазят електоратите си в ситуацията на нови, бързи избори, в която се намираме.“

Фактор в деня на вота може да се окаже и промяната в Изборния кодекс, отнасяща се до начина на провеждането му. За първи път той е почти изцяло машинен. Бюлетини ще се използват само в случай на проблем с машините или в секции, където гласуват под 300 избиратели. Възможността хората да изпълнят безпрепятствено гражданския си дълг, въпреки голямата промяна, както и спокойното протичане на изборния ден в над 700-те секции в чужбина е от особено значение, тъй като тежестта на вота зад граница ще изиграе роля при накланянето на везните в една или друга посока.

Големият въпрос е дали ще има по-голям интерес към гласуването в чужбина или просто то ще е по-лесно. Доколкото ми е известно, заявленията за откриване на секции не бяха повече, отколкото миналия път. Да бъдем честни – проблем с разкриването на секции в чужбина имаше само извън ЕС (става дума за ограничението до 35 секции в държава извън ЕС – бел.ред.). Сега този проблем е решен.“

Отпускарският сезон и многото предварително планирани пътувания на българите в чужбина до родината едва ли ще повлияят сериозно върху амбицията им да гласуват, посочва социологът:

„Могат да упражнят вота си в България, ако законът им позволява това. Доколкото ми е известно, немалко хора са взели предварително мерки за адресна регистрация по Черноморието. По Беломорието също ще бъдат открити немалко секции, така че, който има желание да гласува, ще намери достатъчно възможности да го стори.“

Първан Симеонов е убеден, че въпреки многото въпросителни около активността и изборните резултати, едно е ясно - българското общество очаква да се формира правителство и трудно би приело, ако и след тези избори, това се окаже невъзможно. Всичко зависи от резултатите на изборите, но формулата на настоящото правителство е възможна отправна точка за размисъл:

„Служебният кабинет в немалка степен показа как би могло да изглежда подобно правителство. Така задачата за неговото конституиране изглежда с една идея по-лесна.“

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Тежки обвинения срещу Кристалина Георгиева

Управителят на МВФ Кристалина Георгиева е извикана за обяснения от предишния си работодател Световната банка заради оказване на натиск в полза на Китай. Според независим доклад на адвокатската кантора WilmerHale по поръчка на СБ, ръководителите на..

публикувано на 17.09.21 в 15:15

Стефан Янев провидя целенасочено заложени проблеми пред служебния кабинет

Два часа, след като положи клетва и встъпи в длъжност, новото служебно правителство проведе първото си заседание. Според премиера Стефан Янев основен приоритет пред кабинета ще бъде да подготви изборите на 14 ноември и да гарантира, че те ще преминат по..

публикувано на 16.09.21 в 14:49

Още една „партия на промяната“ отива на изборите

За първи път българите ще гласуват за трети пореден нов парламент в рамките на 1 година. Това се налага след като 45-тия и 46-тия състав на Народното събрание не успяха да излъчат редовно правителство. Неспособността на досегашните политически..

публикувано на 16.09.21 в 11:39