Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативата „Три морета“ дава надежда за по-интензивно развитие на региона

Снимка: president.bg

България е домакин на среща на лидерите от Инициативата „Три морета“. Подобен мащабен форум в страната ни се провежда за първи път след ротационното председателство на ЕС и заседанието на Европейския съвет в София през 2018 година. Сега, в българската столица са ръководители на страните от Източна Европа с излаз на Балтийско, Черно и Адриатическо море. Политическата инициатива за задълбочаване на свързаността между тези държави има своя първообраз в лицето на полският Интермариум, възникнал след Първата световна война, но бе възродена по време на среща на президентите на страните-участнички в хърватския град Дубровник през 2016г. През 2020-а, на среща на върха в Талин, България пое координационната роля в „Три морета“ от Естония.


„Срещата на върха в нашата столица е шеста поред за инициативата, успяла да се докаже като платформа за диалози, за сътрудничество в интерес на  икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. Много често говорим с колегите си и добре разбираме, че необходимите средства за постигането му  надвишават това, с което разполагаме в момента“ – посочи в изказването си пред международния форум българският президент Румен Радев.

Той допълни, че България съзнава потенциала, с който разполага да получи подкрепа за развитие на приятелските си отношения с останалите страни и да прилага нови иновативни модели за бизнес и интелигентно развитие. През последната година ние всички се движим в тази посока, посочи Радев.

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън декларира пълна подкрепа за целите на инициативата „Три морета“. Регионът на Централна и Източна Европа има изключителен потенциал за развитие, заяви той във видеообръщение към участниците в срещата в София.


САЩ ще бъдат надежден партньор във всяка стъпка на страните от инициативата. Споделяме ангажимента да продължим да подобряваме интеграцията и свързаността в региона“ – изтъкна американският президент. Той акцентира върху необходимостта демокрациите да докажат, че могат да работят за народите си, като се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, изкоренявайки корупцията. „Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да просперират в XXI век“, посочи Байдън.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също изтъкна подкрепата на страната си за целите на инициативата:

Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, но затова тя трябва да е част от европейските политики и инструменти. С европейския Зелен пакт и с инструмента за възстановяване NextGenerationEu вече разполагаме с два силни лоста за преодоляване на икономическата ситуация след Covid-19“, каза в София президентът на Федералната република.

Оптимистична прогноза за развитието на държавите от региона направи управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„По отношение на икономическата прогноза, най-накрая се вижда светлина в тунела. Това се дължи на смелостта на движещите политиките в региона. Светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата „Три морета“, отколкото за техните западни съседи. Това е така, защото очакваме, че 2021 година регионът ще достигне равнището на БВП от 2019-а, което изпреварва останалите държави от света. Растежът на БВП ще бъде 3,8%, което е двойно по-високо отколкото на останалите 15 държави членки на ЕС. Причината – свиването на икономиката, породено от Covid-19, се управлява по-добре. Това е добра новина, защото означава, че процесът на сближаване и конвергенция ще продължи.“

Георгиева посочи още ключовата роля на инициативата за инфраструктурата и свързаността за целия регион. „Изчислили сме, че на всяко 1 евро, изхарчено за инфраструктура, възвръщаемостта е 1,7 до 2,5 евро“, допълни тя.

Срещата на инициативата „Три морета“ днес бе съпроводена и от дискусии, посветени на енергетиката и иновациите. Форумът продължава и в петък, когато основните теми ще са свързани с мобилността и дигиталната свързаност.

Снимки: president.bg

Още от категорията

Румен Радев пред ООН: Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват общи действия

България ще продължи да работи за ефективна ООН, подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век, подчерта Румен Радев във видеообръщение към участниците в 76-ата сесия на Общото събрание, което се провежда в Ню Йорк...

публикувано на 22.09.21 в 10:43

Реални резултати в диалога с България ще ускорят евроинтеграцията на Северна Македония

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на среща в София на българския президент Румен Радев и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи . В разговора участва и..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Започва регистрацията за президентските и парламентарните избори

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители в българския парламент, насрочени на 14 ноември 2021 г...

публикувано на 21.09.21 в 05:05