Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През последната седмица намаляването на обхвата на пандемията в някои държави и настъплението на новия щам „Делта” в други, рефлектира върху режима за влизане на гражданите от България и от други страни на тяхна територия. Вижте каква е ситуацията.

Великобритания премахва задължителната карантина за пристигащите от Европа. От 19 юли се премахва самоизолацията на напълно имунизираните лица, които пътуват от държави, намиращи се в оранжевия ковид-списък на британското правителство, съобщи „Ройтерс“.

Това означава че всички българи имащи доказателство за поставени две ковид-ваксини няма да бъдат задължително карантинирани за десет дни след пристигането им от Европа и България.

Същевременно остава изискването пътуващите да представят отрицателен ковид тест. Също така, остава контролното изследване за коронавирус на втория ден от пристигането на Острова, което трябва предварително да се заяви, както беше и до момента.

Все още не е посочено официално дали Обединеното кралство ще приеме доказателството за ваксиниране на хора в държави от ЕС, но по всичко изглежда, че европейският дигитален ковид-сертификат ще бъде признат от Лондон.

България в момента се намира в оранжевата зона, въпреки малкото случаи на заразени с Covid-19.

Българското Министерство на здравеопазването препоръчва на сънародниците ни да не пътуват до Кипър, Испания и Русия във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и нарастващия брой положителни случаи на Covid-19 в тези държави.

От ведомството предупреждават, че пристигащите в България от Испания, Кипър и Русия, ще бъдат допускани в страната ни само срещу представяне на отрицателен PCR. Тази мярка се отнася и за ваксинираните лица.

Българските граждани без лабораторно PCR изследване ще бъдат поставяни под карантина с възможност за последващо декарантиниране. Това означава, че те ще могат да си направят PCR тест в България и тогава да се освободят от карантината.

Финландия обяви, че ще позволи на напълно ваксинираните туристи да посещават страната без тестване или карантина, считано от 12-и юли. За целта обаче, посетителите следва да представят доказателство за ваксинация, европейски сертификат за Covid-19 на ЕС или одобрен здравен сертификат при пристигането си във Финландия. Одобрените от финландското здравно министерство ваксини включват Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Covishield и CoronaVac.

Получилите само една ваксинационна доза, също могат да посетят Финландия, но от тях се изисква да направят тест за Covid-19 в рамките на 72 ч. преди пристигането си. Неваксинираните туристи се допускат да влязат в страната, но за целта те следва да направят тест преди заминаването и тест при пристигането си. Тези, които могат да докажат, че са преболедували коронавируса през последните шест месеца и са се възстановили от инфекцията, имат право да влизат без тестване.

Новите мерки ще бъдат преразглеждани на всеки две седмици и ще се прилагат за хора, пътуващи от страни от ЕС и Шенген, както и тези, които идват от дестинации извън тези зони, класифицирани като нискорискови (където честотата на Covid-19 е ниска).

Останалите пътници следва да бъдат тествани за Covid-19 веднага щом пристигнат във Финландия, да се самоизолират и да направят втори тест между три и пет дни след пристигането си.

Индонезия отмени решението си да отвори курортния остров Бали за чуждестранни туристи, както беше планирано в началото на юли, заради бързото разпространение на щама „Делта“, съобщи БНТ, позовавайки се на местните медии. Според индонезийските власти, основният приоритет в момента е да се ограничи разпространението на заразата и да се увеличи делът на ваксинираните в страната. Индонезия се нарежда на второ място в Азия, след Индия, по брой инфекции и смъртни случаи от коронавирус.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38