Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преодолян е проблемът с доставката на машините за германския град Есен

Близо 90 000 българи живеят в област Северен Рейн-Вестфалия, сочи статистиката на германските власти

Снимка: архив

Спокойно протича изборния ден в секцията в град Есен, част от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Към 11 часа местно време /12 ч. българско/ ситуацията е следната:

„Няма опашка пред секцията. Имаме около 120 успешно гласували“ – обясни в интервю за Радио България сънародникът ни Даниел Димов. – Ако сравним с миналите избори от тази година, активността е по-слаба. Тук на място сме, мотивирани сме и чакаме избирателите да гласуват в нашата секция.“

Даниел Димов

Даниел признава, че преди началото на изборния ден днес, изпитвал известни притеснения как ще се справят избирателите при гласуването с машина, но към момента, те остават безпочвени.

В секцията в Есен обаче не липсваха и проблеми в деня за размисъл. Причината – сгрешена доставка на машини, предназначени за други градове в региона.

„Не се наемам да кажа къде и как точно се е породил този проблем. Факт е, че се случи и ние просто отправихме един зов за помощ, защото не виждахме изход от създалата се ситуация – разказва Димов и допълва - Не бяхме сигурни как ще получим нашите, а тези, които получихме ще стигнат до Дармщат и Дуисбург – градовете, за които бяха предвидени. Благодарим за добре свършената работа на консулството във Франкфурт, които успяха да се справят с това логистично предизвикателство.“

Наложило се членовете на секционната комисия в Есен да изчакат почти до полунощ доставката на втората машина, тъй като не пристигнала в комплект с първата още следобед. Въпреки всичко, изборният ден започнал навреме.


Хората, упражнили правото си на глас в Есен на редовните парламентарни избори през април са били 563. По статистика на германските институции, в областта Северен Рейн- Вестфалия живеят около 90 000 българи.

Снимки: Даниел Димов

Още от категорията

Българите от Босилеград отново трудно ще минават границата

От 15-ти септември Сърбия е в червената Сovid зона и за влизане в България е нужен валиден цифров Covid сертификат на ЕС и отрицателен PСR тест, направен до 72 часа преди това. Българите от Босилеград отново са в невъзможност да пътуват до..

публикувано на 15.09.21 в 12:01
Творби на ученици от училище

И българчетата в Ирландия очакват новата учебна година

Българското училище „Райна Княгиня“ в Ирландия ще открие новата учебна 2021-2022 година на 11 септември в Дъблин, на 12 септември в Туламор и на 19 септември в Гранард, информира от своя уеб сайт учебното заведение. Предвидено е и онлайн откриване -..

публикувано на 04.09.21 в 13:35

Българската общност отбеляза 200-годишнината на Болград

Министърът на външните работи Светлан Стоев  беше гост на българската общност в Болград, Одеска област, където официално бяха открити юбилейните прояви по случай 200-годишнината на града.  В приветствието си Стоев открои специалното място на Болград..

обновено на 25.08.21 в 19:15