Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преодолян е проблемът с доставката на машините за германския град Есен

Близо 90 000 българи живеят в област Северен Рейн-Вестфалия, сочи статистиката на германските власти

Снимка: архив

Спокойно протича изборния ден в секцията в град Есен, част от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Към 11 часа местно време /12 ч. българско/ ситуацията е следната:

„Няма опашка пред секцията. Имаме около 120 успешно гласували“ – обясни в интервю за Радио България сънародникът ни Даниел Димов. – Ако сравним с миналите избори от тази година, активността е по-слаба. Тук на място сме, мотивирани сме и чакаме избирателите да гласуват в нашата секция.“

Даниел Димов

Даниел признава, че преди началото на изборния ден днес, изпитвал известни притеснения как ще се справят избирателите при гласуването с машина, но към момента, те остават безпочвени.

В секцията в Есен обаче не липсваха и проблеми в деня за размисъл. Причината – сгрешена доставка на машини, предназначени за други градове в региона.

„Не се наемам да кажа къде и как точно се е породил този проблем. Факт е, че се случи и ние просто отправихме един зов за помощ, защото не виждахме изход от създалата се ситуация – разказва Димов и допълва - Не бяхме сигурни как ще получим нашите, а тези, които получихме ще стигнат до Дармщат и Дуисбург – градовете, за които бяха предвидени. Благодарим за добре свършената работа на консулството във Франкфурт, които успяха да се справят с това логистично предизвикателство.“

Наложило се членовете на секционната комисия в Есен да изчакат почти до полунощ доставката на втората машина, тъй като не пристигнала в комплект с първата още следобед. Въпреки всичко, изборният ден започнал навреме.


Хората, упражнили правото си на глас в Есен на редовните парламентарни избори през април са били 563. По статистика на германските институции, в областта Северен Рейн- Вестфалия живеят около 90 000 българи.

Снимки: Даниел Димов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02