Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещината в Испания може да затрудни сънародниците ни да отидат до урните

Изборната секция е в НБУ „Слово“ в Аликанте
Снимка: Любов Илиева, Аликанте, Испания

Големите горещини в Испания провокират сънародниците ни да изчакат следобедните часове, за да се включат в изборния процес, научаваме от Любов Илиева от Аликанте. В испанската провинция, където се намира града има над 8700 българи, мнозинството от които (над 6800) са във възрастовата група 18-64 години.

„В Аликанте има една секция. Обикновено секциите се образуват от българските неделни училища. Но в периметър от 100 км. има и други български училища, където има секции, така че винаги гласуването в Аликанте и провинция е било много добре осигурено“, каза пред Радио България Любов Илиева, бивш директор на Неделното българско училище „Васил Левски“, която от 20 години живее в Испания.

„Знам, че всички българи в Аликанте и провинцията гласуват, определено имат интерес хората. В нашата секция още от рано е имало доста хора, но с напредването на деня ситуацията се е успокоила. Но това е нормално, тъй като започнаха да се повишават температурите – тук е много горещо, очакват се над 42 градуса. Предполагам, че привечер до закриването на изборния ден ще има много хора.

Любов Илиева

Сънародниците ни са активни, защото по-голямата част от тях имат близки в България и виждат какво се случва. Аз нямам - остана само майка ми, но когато ги доведох с баща ми тук, видяха какво означава грижа за човека. Предполагам и другите сънародници го знаят и определено тази година, след големите протести на 2020-а, всички гласуват.“

В цяла Испания днес работят 67 изборни секции. Епидемичната ситуация в страната е значително по-спокойна, в сравнение с април, казва г-жа Илиева. Причината – повечето хора в активна възраст вече са ваксинирани. Голяма заболеваемост в момента се наблюдава сред 20-30 годишните, което налага възобновяването на някои мерки, но тя е на мнение, че това няма да възпрепятства сънародниците ни да гласуват.

Снимки: Любов Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал "Верея" в Чикаго

В последните три от тази седмица в Чикаго отново ще се вият български хора, ще думкат тъпани, а гайдите ще надвикват шумотевицата, за да пренесат присъстващите в простора на Родопите, Пирин или Балкана. 14-ото издание на най-големия български..

публикувано на 25.04.24 в 15:24

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15