Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният доброволец Жулиен Желев от Виена:

Мрежата на изборните доброволци е недоволна от ЦИК за организацията на вота

Посолството на България във Виена
Снимка: mfa.bg

Сънародниците ни в Австрия днес гласуват за нов български парламент в най-много избирателни секции досега – общо 17, девет от които във Виена.

„Изборният ден протича изключително спокойно и това донякъде се дължи на усилията на доброволците – казва Жулиен Желев, един от хората, които по своя воля помагат за нормалното протичане на извънредния парламентарен вот. – Пред изборните секции няма опашки или се събират повече хора само в определени моменти. Машинно гласуване се провежда в 7 от секциите във Виена. А там, където има и хартиени бюлетини, и машини, се намират избиратели, които предпочитат хартията.”

Юристът Жулиен Желев живее от осем години във Виена. Определя участието си в мрежата на изборните доброволци като личен дълг. За сънародниците ни в Австрия казва, че активно се възползват от правото си на глас и не остават безразлични към ситуацията в родината. Малко по-ниската избирателна активност на тези избори той оправдава с разгара на отпускарския сезон.

По повод скоростните промени в Изборния кодекс – единственият сериозен акт в краткия живот на предишния парламент, Жулиен Желев заявява, че не е привърженик на промените в 12 без 5. Юристът съветва законодателят да обърне внимание на автоматичното, по думите му, откриване на избирателни секции в настоящия вот – без допитване до местните общности и дипломатическите представителства.

„Мрежата на изборните доброволци е изключително недоволна от организацията на Централната избирателна комисия за тези избори – категоричен е Жулиен Желев. – Местните общности зад граница, както и посолствата не знаеха до последния момент пълните състави на секционните избирателни комисии. Липсваха добри, ясни и точни методически указания за работа на комисиите, липсваше обучение на техните членове, липсваха и видеоматериали, предназначени за изборите извън страната. ЦИК абдикира от задълженията си да организира изборите в чужбина и правим всичко на основата на опита от предишните избори. Имаше също така сериозна липса на комуникация между Министерството на външните работи и ЦИК, а това е неуважение към труда на членовете на избирателните комисии.”

Въпреки посочените неуредици, очаква се изборният ден да приключи нормално и сънародниците ни чрез вота си да изразят отношение към бъдещето на България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38