Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистът Владимир Перев от Скопие

По-малко българи излизат да гласуват на тези избори в Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Изборният ден в Скопие върви нормално и както обикновено се казва – без никакви инциденти до този момент. Това каза в интервю за Радио България журналистът Владимир Перев от Северна Македония. По думите му, очакванията за по-ниска избирателна активност от навечерието на изборите се оправдават, а влияние за това има летният сезон, когато за много от гражданите в югозападната ни съседка също е време за ваканция.


„Изобщо гласуват по-малко хора, отколкото миналия път – казва Владимир Перев. – Може да се каже обаче, че една част от хората се притесняват да го направят, заради несъгласията около политиката България – Македония по отношение на македонската нация, македонския език и т.н. Но онези, които гласуват, го правят и, за да изявят своето българско гражданство. Те искат да потвърдят етническата си принадлежност и да покажат на българската държава, че не са напразни усилията за отстояване на позицията при преговорите за евро членството на Северна Македония и признаването на българския етнос.“

По отношение на често възникващите полемики за гласуването на граждани от Северна Македония, придобили българско гражданство и с адресна регистрация в Кюстендил и Благоевград, журналистът Владимир Перев коментира, че на този тип гласоподаватели не бива да се гледа като на хора, които ще наклонят везните в България към една или друга политическа сила.

„Тези хора са си взели българските паспорти и са заминали в Германия, Испания, Великобритания и Италия – казва той. – Тези гласоподаватели са там. Политиката на българските посолства трябва да се насочи към гласоподавателите, които живеят извън Македония и България, в рамките на ЕС. Ние всички знаем, че гласуването е право, но и задължение на гражданите, които трябва да дадат своето мнение за ставащите неща в държавата, от чиито ползи се възползват те в крайна сметка.“

На въпроса какво ще се промени в България след парламентарните избори, Владимир Перев казва, че очаква да се състави правителство, но не и на всяка цена. Защото, по негови наблюдения, не вижда готовност която и да е партия или коалиция да направи отстъпки от вече заявената си позиция. И въпреки това, „от политиците винаги може да се очакват изненади“ – категоричен е журналистът.

Повече за очакванията и за гласуването на българите в Северна Македония можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Прогнозата е за затопляне на времето

В сряда ще е предимно слънчево. Преди обяд на места в низините ще има мъгла или ниска облачност. Максималните температури ще са между 16 и 21° , за София до 16°. Над Черноморието ще е предимно слънчево, преди обяд на места с ниска облачност или..

публикувано на 19.10.21 в 18:00
Пресконференция на Стойчо Кацаров във връзка с рапространението на Covid-19.

Зеленият сертификат влиза в сила от 21 октомври и у нас

Със зелен сертификат от 21 октомври ще влизаме в заведения за хранене, кина, театри, концертни зали, галерии, фитнес центрове, търговски центрове и магазини над 300 кв. м., хотели, плувни и спортни зали, клубове, обяви служебният здравен министър д-р..

публикувано на 19.10.21 в 17:19

Компенсации за бизнеса от октомври заради скъпия ток

Бизнесът и синдикатите договориха със служебния премиер Стефан Янев финансови компенсации за 600 хиляди фирми заради високата цена на електроенергията. Компенсациите ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Срещата се състоя..

публикувано на 19.10.21 в 15:18