Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден в САЩ приключва последен

Надя Улман от Бостън: Нужни са повече възможности за общуване и бизнес с България

СИК Хаянис, Кейп Код с председател Христина Арабаджиева, Теодора Върбанова, Павел Койчев, Цветомир Филипов, Любомира Георгиева
Снимка: Надя Улман

58 са изборните секции в САЩ, в 13 от тях се гласува с машини. Първи, в 14 часа българско време, отвориха секциите по Източното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден започва по-късно и ще приключи в 6:00 часа българско време на 12 юли. 

50% по малко сънародници са декларирали желание да гласуват на предсрочните избори (2638 заявления), спрямо вота през април, когато бяха над 5 хиляди. „Това може да се обясни с облекчените условия за откриване на секции и не е индикатор за по-малък интерес. Въпреки това представители на общността тук са скептични, що се отнася до по-голяма активност днес. Някои от основните им опасения са свързани с провеждането на вота в период на летни отпуски“, анализира кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков.

Денят е чудесен и засега изборният процес върви спокойно, съобщи за Радио България Надя Улман от Българския център в Нова Англия:

Имаме 4 избирателни секции в щата Масачузетс. Така за повечето от нас вече е по-спокойно намирането на секция, удобна за гласуване. Ние сме пред новата сграда на Българския център, закупена с дарения на цялата българска общност тук. Това е постижение не само за нас, но и за партньорите ни от българското училище „Св.св. Кирил и Методий“, българската църква „Св. Петка“ и център “Мадара“ и днес с много вълнение гласуваме тук“.

По думите на Надя Улман, сънародниците ни в Масачузетс, които по различни данни са между 3 и 5 хиляди, са една от най-сплотените общности в САЩ. Цялата работа по организацията на изборите там се върши от доброволци. В секцията, разположена в Българския център се гласува машинно.

СИК о-в Нантъкет с председател Мария Чакърова, Мира Радославова, Кристина Георгиева

„Особено сме щастливи, че имаме възможност да гласуваме по този начин. Електронното гласуване не е новост за нас в САЩ, а нормална практика. Гласуваме с ясното съзнание, че за съдбата и просперитета на България сме отговорни всички ние – както тези, които живеят в България, така и в чужбина. Защото носим родината в сърцето си и искаме да я видим просперираща, стабилна, добро място за инвестиции, за бизнес и за туризъм. По отношение политиките към българите зад граница - ще се радваме да имаме много повече възможности за общуване и за съвместен бизнес – това за нас в САЩ е основна надежда“, посочва Надя Улман, която от няколко десетилетия живее в Америка, а кариерата ѝ е основно в областта на местните управи. “Била съм и общински представител, избрана по местоживеене в Бостън, и затова и винаги гласувам - и в българските избори, и в американските“, казва сънародничката ни.

„Българското е различно за всеки от нас. Аз се занимавам като доброволец тук, тъй като Българският център е изцяло организация от доброволци и влагаме много от времето си и собствените си средства. Аз преподавам български език на чужденци вече няколко години и е огромно удовлетворение, че съм способна да допринеса нещо за популяризирането на българския език и култура.“


Снимки: Надя Улман, Бостън, САЩ


Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Ирландия

Посолството в Дъблин организира консултации по трудови и социални въпроси

Информационен ден за български граждани по въпроси, свързани с трудови и социални права, организира Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Ирландия...

публикувано на 26.02.24 в 14:05

Пижо и Пенда - най-любими на първокласниците от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън

Първокласници от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън, Великобритания, вече се подготвят за Баба Марта, става ясно от публикация във фейсбук.   Заедно със своите учители децата участваха в творческите работилници за изработка на мартеници в..

публикувано на 25.02.24 в 17:02

Благотворителен базар с мартеници в Милано в полза на български деца с увреждания

Българското училище “Пейо Яворов“ в Милано организира в неделя, 25 февруари, благотворителен базар с мартеници, изработени от майки на деца с увреждания от фондация “Оле Мале”. “ Както всяка година, и този път последната неделя на февруари ще..

публикувано на 25.02.24 в 07:00