Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изборният ден в САЩ приключва последен

Надя Улман от Бостън: Нужни са повече възможности за общуване и бизнес с България

СИК Хаянис, Кейп Код с председател Христина Арабаджиева, Теодора Върбанова, Павел Койчев, Цветомир Филипов, Любомира Георгиева
Снимка: Надя Улман

58 са изборните секции в САЩ, в 13 от тях се гласува с машини. Първи, в 14 часа българско време, отвориха секциите по Източното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден започва по-късно и ще приключи в 6:00 часа българско време на 12 юли. 

50% по малко сънародници са декларирали желание да гласуват на предсрочните избори (2638 заявления), спрямо вота през април, когато бяха над 5 хиляди. „Това може да се обясни с облекчените условия за откриване на секции и не е индикатор за по-малък интерес. Въпреки това представители на общността тук са скептични, що се отнася до по-голяма активност днес. Някои от основните им опасения са свързани с провеждането на вота в период на летни отпуски“, анализира кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков.

Денят е чудесен и засега изборният процес върви спокойно, съобщи за Радио България Надя Улман от Българския център в Нова Англия:

Имаме 4 избирателни секции в щата Масачузетс. Така за повечето от нас вече е по-спокойно намирането на секция, удобна за гласуване. Ние сме пред новата сграда на Българския център, закупена с дарения на цялата българска общност тук. Това е постижение не само за нас, но и за партньорите ни от българското училище „Св.св. Кирил и Методий“, българската църква „Св. Петка“ и център “Мадара“ и днес с много вълнение гласуваме тук“.

По думите на Надя Улман, сънародниците ни в Масачузетс, които по различни данни са между 3 и 5 хиляди, са една от най-сплотените общности в САЩ. Цялата работа по организацията на изборите там се върши от доброволци. В секцията, разположена в Българския център се гласува машинно.

СИК о-в Нантъкет с председател Мария Чакърова, Мира Радославова, Кристина Георгиева

„Особено сме щастливи, че имаме възможност да гласуваме по този начин. Електронното гласуване не е новост за нас в САЩ, а нормална практика. Гласуваме с ясното съзнание, че за съдбата и просперитета на България сме отговорни всички ние – както тези, които живеят в България, така и в чужбина. Защото носим родината в сърцето си и искаме да я видим просперираща, стабилна, добро място за инвестиции, за бизнес и за туризъм. По отношение политиките към българите зад граница - ще се радваме да имаме много повече възможности за общуване и за съвместен бизнес – това за нас в САЩ е основна надежда“, посочва Надя Улман, която от няколко десетилетия живее в Америка, а кариерата ѝ е основно в областта на местните управи. “Била съм и общински представител, избрана по местоживеене в Бостън, и затова и винаги гласувам - и в българските избори, и в американските“, казва сънародничката ни.

„Българското е различно за всеки от нас. Аз се занимавам като доброволец тук, тъй като Българският център е изцяло организация от доброволци и влагаме много от времето си и собствените си средства. Аз преподавам български език на чужденци вече няколко години и е огромно удовлетворение, че съм способна да допринеса нещо за популяризирането на българския език и култура.“


Снимки: Надя Улман, Бостън, САЩ


Още от категорията

Ателие "Творческо писане" за българчета по света от Web Читалище

От септември деца от българските общности по света ще могат да се учат на творческо писане в ателие, организирано от  Web Читалище , предаде БТА. Ателието ще развива уменията на децата за асоцииране и игра с думите и способността за комуникация..

публикувано на 09.08.22 в 14:42

Родина зад граница: Съвременни български следи в Италия

„България е жива и в Италия“ – твърди в новия епизод на подкаста „Родина зад граница“ Мариола Георгиева, директор на българското училище „АзБуки“ в Рим и Колиферо в Италия. Училището е част от Културната асоциация „Асен и Илия Пейкови“.  Освен да..

публикувано на 05.08.22 в 08:50

Избирателните секции в чужбина трябва да бъдат обявени до 10 септември

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да определи държавите и местата, в които ще се образуват секции за гласуване извън страната, до 10 септември 2022 г., 21 дни преди изборния ден. Това стана известно на днешното заседание на избирателната..

публикувано на 04.08.22 в 18:40