Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден в САЩ приключва последен

Надя Улман от Бостън: Нужни са повече възможности за общуване и бизнес с България

СИК Хаянис, Кейп Код с председател Христина Арабаджиева, Теодора Върбанова, Павел Койчев, Цветомир Филипов, Любомира Георгиева
Снимка: Надя Улман

58 са изборните секции в САЩ, в 13 от тях се гласува с машини. Първи, в 14 часа българско време, отвориха секциите по Източното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден започва по-късно и ще приключи в 6:00 часа българско време на 12 юли. 

50% по малко сънародници са декларирали желание да гласуват на предсрочните избори (2638 заявления), спрямо вота през април, когато бяха над 5 хиляди. „Това може да се обясни с облекчените условия за откриване на секции и не е индикатор за по-малък интерес. Въпреки това представители на общността тук са скептични, що се отнася до по-голяма активност днес. Някои от основните им опасения са свързани с провеждането на вота в период на летни отпуски“, анализира кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков.

Денят е чудесен и засега изборният процес върви спокойно, съобщи за Радио България Надя Улман от Българския център в Нова Англия:

Имаме 4 избирателни секции в щата Масачузетс. Така за повечето от нас вече е по-спокойно намирането на секция, удобна за гласуване. Ние сме пред новата сграда на Българския център, закупена с дарения на цялата българска общност тук. Това е постижение не само за нас, но и за партньорите ни от българското училище „Св.св. Кирил и Методий“, българската църква „Св. Петка“ и център “Мадара“ и днес с много вълнение гласуваме тук“.

По думите на Надя Улман, сънародниците ни в Масачузетс, които по различни данни са между 3 и 5 хиляди, са една от най-сплотените общности в САЩ. Цялата работа по организацията на изборите там се върши от доброволци. В секцията, разположена в Българския център се гласува машинно.

СИК о-в Нантъкет с председател Мария Чакърова, Мира Радославова, Кристина Георгиева

„Особено сме щастливи, че имаме възможност да гласуваме по този начин. Електронното гласуване не е новост за нас в САЩ, а нормална практика. Гласуваме с ясното съзнание, че за съдбата и просперитета на България сме отговорни всички ние – както тези, които живеят в България, така и в чужбина. Защото носим родината в сърцето си и искаме да я видим просперираща, стабилна, добро място за инвестиции, за бизнес и за туризъм. По отношение политиките към българите зад граница - ще се радваме да имаме много повече възможности за общуване и за съвместен бизнес – това за нас в САЩ е основна надежда“, посочва Надя Улман, която от няколко десетилетия живее в Америка, а кариерата ѝ е основно в областта на местните управи. “Била съм и общински представител, избрана по местоживеене в Бостън, и затова и винаги гласувам - и в българските избори, и в американските“, казва сънародничката ни.

„Българското е различно за всеки от нас. Аз се занимавам като доброволец тук, тъй като Българският център е изцяло организация от доброволци и влагаме много от времето си и собствените си средства. Аз преподавам български език на чужденци вече няколко години и е огромно удовлетворение, че съм способна да допринеса нещо за популяризирането на българския език и култура.“


Снимки: Надя Улман, Бостън, САЩ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30