Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музика на покрива или как се събират „разпилени вибрации“

Снимка: стопкадър YouTube

И двамата са българи, и двамата са учили в Холандия, приятели са и обичат джаз. 

Това са Михаил Иванов – контрабас и Александър Логозаров – китара. 

От години всеки от тях върви по свой собствен музикален път. Мишо, след като завършва висшето си образование в „страната на лалетата“, се установява в Италия, а Сашо избира да се върне в България. 

Промените, които настъпиха в живота на всички през последната година, се отразиха както негативно, така и позитивно на много от музикантите. Оставайки у дома, без концерти и срещи с колеги и публика, много от тях създадоха нова музика и дори нови формации. 

Това бе и времето, в което Михаил Иванов и Александър Логозаров се събраха като дуо под името Noise Linguistix. Как започва всичко, разказва Мишо:

„Всичко започна с инициативата на Столична община „Солидарност в културата“, благодарение на която записахме четири видеа на един покрив на сграда. Решихме да продължим да записваме наши музикални идеи и да ги съберем в албум. А той беше подпомогнат от Национален фонд „Култура“ по програмата „Творчески инициативи“. 

Двамата с Александър сме добри приятели от много години, освен това отдавна свирим заедно. И всъщност в албума Scattered Vibrations („Разпилени вибрации“) аз събрах мои стари и по-нови композиции. 

В тези времена, в които светът притихна, музиката бе нашият език на комуникация, оттам и името на дуото ни Noise Linguistix („Лингвистичен шум“), което е игра на думи между музика, шум и език. А заглавието на проекта Scattered Vibrations идва оттам, че, както казах, в него съм събирал „нахвърляни“ мои идеи от миналото, които буквално бяха на хвърчащи листчета, флашки и друг вид носители, т.е. разпиляната вибрация на музиката. 

В албума повечето пиеси са мои, има една пиеса на Сашо, една на Родриго Файна – мой приятел от Аржентина. Имаме и гост-музиканти: Мартин Марков – пиано, Росен Захариев-Роко – флюгелхорн. Композициите са общо осем – четири с гости и четири в дуо.“

Интересен е и фактът, че в записите няма перкусии. Само във финалната песен „Залибих си едно либе“, в която звучи гласът на Сибина Раденкова от вокална формация Avigeya Voices („Авигея“ ), дръм програминг прави Стефан Горанов. Мишо и Сашо имат желание те да са основното дуо, а когато пиесите позволяват това, да канят различни музиканти.

Обложката е сътворена от стар приятел на Михаил Иванов – графичният дизайнер от Загреб, Ясмин Пецо.

След премиерите в София и в Пловдив в края на юни, през август дуото ще представи дебютния си албум на още два фестивала – варненския за експериментална музика и аудио-визуални изкуства „Радар“ (7 август), създаден от Димитър Бодуров и „Муун мюзик“, който ще се проведе в Кочово - едно малко селце до Шумен. Очакват покани и от други фестивали.

Още от категорията

Мирослава Кацарова: „Теменужена“ е нова версия на мен самата

Лято, нежност, боса нова и танц, меланхолия, преплетена с морски бриз…това са все асоциации, които човек може да направи, докато слуша „Теменужена“ – новия албум на Мирослава Кацарова. „Теменужена“ е и едно от заглавията в колекцията, име, което..

публикувано на 29.07.21 в 10:25

България става за първи път домакин на ЕXIT

Музикалният фестивал Е XIT в Сърбия е едно от най-мащабните и посещавани музикални събития в Европа. След година прекъсване, заради световната пандемия от COVID-19, през юли фестивалът се завърна в Сърбия с 20 сцени и 200 000 посетители от цяла Европа..

публикувано на 25.07.21 в 10:25

Популярните български изпълнители Миро и Нина Николина в интересна колаборация

Песента е от „Мироглед“ – новия албум на Миро, който се появи през март и обединява 13 нови заглавия. В „Дъвки“ Миро напуска характерния си мелодичен стил. В аранжимента са включени тембри, които напомнят колоритните банди „за сватби и погребения“,..

публикувано на 23.07.21 в 11:45