Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика на покрива или как се събират „разпилени вибрации“

Снимка: стопкадър YouTube

И двамата са българи, и двамата са учили в Холандия, приятели са и обичат джаз. 

Това са Михаил Иванов – контрабас и Александър Логозаров – китара. 

От години всеки от тях върви по свой собствен музикален път. Мишо, след като завършва висшето си образование в „страната на лалетата“, се установява в Италия, а Сашо избира да се върне в България. 

Промените, които настъпиха в живота на всички през последната година, се отразиха както негативно, така и позитивно на много от музикантите. Оставайки у дома, без концерти и срещи с колеги и публика, много от тях създадоха нова музика и дори нови формации. 

Това бе и времето, в което Михаил Иванов и Александър Логозаров се събраха като дуо под името Noise Linguistix. Как започва всичко, разказва Мишо:

„Всичко започна с инициативата на Столична община „Солидарност в културата“, благодарение на която записахме четири видеа на един покрив на сграда. Решихме да продължим да записваме наши музикални идеи и да ги съберем в албум. А той беше подпомогнат от Национален фонд „Култура“ по програмата „Творчески инициативи“. 

Двамата с Александър сме добри приятели от много години, освен това отдавна свирим заедно. И всъщност в албума Scattered Vibrations („Разпилени вибрации“) аз събрах мои стари и по-нови композиции. 

В тези времена, в които светът притихна, музиката бе нашият език на комуникация, оттам и името на дуото ни Noise Linguistix („Лингвистичен шум“), което е игра на думи между музика, шум и език. А заглавието на проекта Scattered Vibrations идва оттам, че, както казах, в него съм събирал „нахвърляни“ мои идеи от миналото, които буквално бяха на хвърчащи листчета, флашки и друг вид носители, т.е. разпиляната вибрация на музиката. 

В албума повечето пиеси са мои, има една пиеса на Сашо, една на Родриго Файна – мой приятел от Аржентина. Имаме и гост-музиканти: Мартин Марков – пиано, Росен Захариев-Роко – флюгелхорн. Композициите са общо осем – четири с гости и четири в дуо.“

Интересен е и фактът, че в записите няма перкусии. Само във финалната песен „Залибих си едно либе“, в която звучи гласът на Сибина Раденкова от вокална формация Avigeya Voices („Авигея“ ), дръм програминг прави Стефан Горанов. Мишо и Сашо имат желание те да са основното дуо, а когато пиесите позволяват това, да канят различни музиканти.

Обложката е сътворена от стар приятел на Михаил Иванов – графичният дизайнер от Загреб, Ясмин Пецо.

След премиерите в София и в Пловдив в края на юни, през август дуото ще представи дебютния си албум на още два фестивала – варненския за експериментална музика и аудио-визуални изкуства „Радар“ (7 август), създаден от Димитър Бодуров и „Муун мюзик“, който ще се проведе в Кочово - едно малко селце до Шумен. Очакват покани и от други фестивали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15