Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика на покрива или как се събират „разпилени вибрации“

Снимка: стопкадър YouTube

И двамата са българи, и двамата са учили в Холандия, приятели са и обичат джаз. 

Това са Михаил Иванов – контрабас и Александър Логозаров – китара. 

От години всеки от тях върви по свой собствен музикален път. Мишо, след като завършва висшето си образование в „страната на лалетата“, се установява в Италия, а Сашо избира да се върне в България. 

Промените, които настъпиха в живота на всички през последната година, се отразиха както негативно, така и позитивно на много от музикантите. Оставайки у дома, без концерти и срещи с колеги и публика, много от тях създадоха нова музика и дори нови формации. 

Това бе и времето, в което Михаил Иванов и Александър Логозаров се събраха като дуо под името Noise Linguistix. Как започва всичко, разказва Мишо:

„Всичко започна с инициативата на Столична община „Солидарност в културата“, благодарение на която записахме четири видеа на един покрив на сграда. Решихме да продължим да записваме наши музикални идеи и да ги съберем в албум. А той беше подпомогнат от Национален фонд „Култура“ по програмата „Творчески инициативи“. 

Двамата с Александър сме добри приятели от много години, освен това отдавна свирим заедно. И всъщност в албума Scattered Vibrations („Разпилени вибрации“) аз събрах мои стари и по-нови композиции. 

В тези времена, в които светът притихна, музиката бе нашият език на комуникация, оттам и името на дуото ни Noise Linguistix („Лингвистичен шум“), което е игра на думи между музика, шум и език. А заглавието на проекта Scattered Vibrations идва оттам, че, както казах, в него съм събирал „нахвърляни“ мои идеи от миналото, които буквално бяха на хвърчащи листчета, флашки и друг вид носители, т.е. разпиляната вибрация на музиката. 

В албума повечето пиеси са мои, има една пиеса на Сашо, една на Родриго Файна – мой приятел от Аржентина. Имаме и гост-музиканти: Мартин Марков – пиано, Росен Захариев-Роко – флюгелхорн. Композициите са общо осем – четири с гости и четири в дуо.“

Интересен е и фактът, че в записите няма перкусии. Само във финалната песен „Залибих си едно либе“, в която звучи гласът на Сибина Раденкова от вокална формация Avigeya Voices („Авигея“ ), дръм програминг прави Стефан Горанов. Мишо и Сашо имат желание те да са основното дуо, а когато пиесите позволяват това, да канят различни музиканти.

Обложката е сътворена от стар приятел на Михаил Иванов – графичният дизайнер от Загреб, Ясмин Пецо.

След премиерите в София и в Пловдив в края на юни, през август дуото ще представи дебютния си албум на още два фестивала – варненския за експериментална музика и аудио-визуални изкуства „Радар“ (7 август), създаден от Димитър Бодуров и „Муун мюзик“, който ще се проведе в Кочово - едно малко селце до Шумен. Очакват покани и от други фестивали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15