Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкушения за небцето, риболовен турнир и фолклорни изяви на фестивала в Никопол

4
Никопол
Снимка: архив

В Никопол очакват с нетърпение „ударен“ уикенд, гарниран с много настроение и забавни инициативи. През почивните дни крайдунавският град ще бъде домакин на първия по рода си фестивал под наслов „Дунав – хора, природа и традиции“. Идеята е да се даде тласък на туризма в региона, както и да се подкрепи местната общност, за която риболовът и земеделието са традиционен поминък. В дните на феста, между 16 и 18 юли, се очаква хиляди туристи да посетят града, а организаторите обещават наситена със събития програма.

Като се започне с кулинарното изложение с дегустация на типични местни специалитети. „Освен традиционния за крайдунавския ни регион качамак, гостите на феста ще се запознаят с невероятното разнообразие от нашенски ястия въз основа на най-често срещаните риби в река Дунав“ – казва Ралица Маринова, секретар на Народно читалище „Напредък“. И още :

„Ще има рибена чорба, която ще бъде демонстрационно приготвена и раздавана на хората. 


Ще има влашки прясол (вид супа) от уклей, ще има риба плакия, както и традиционно приготвяне на т.нар. мюсюлмански шаран, който се пече на фурна. Гостите ще могат да консумират също дунавска платика, мряна, пържен уклей и разбира се, голямо разнообразие от ястия въз основа на дунавски сом.“

За доброто настроение на гостите ще се погрижи самодейният фолклорен  състав на  читалище  Напредък“ в Никопол, което тази година отбелязва своя 150-и юбилей. На сцена ще се изявят и гостуващи фолк групи от съседните общини Велико Търново, Плевен и  Гулянци. Ще има и възможност за разходка с лодка по Дунав до близките острови.  


Специално внимание в програмата на феста е отредено на съхранението на чистотата и природните богатства на реката. За целта, още в петъчния ден, местни доброволци ще почистят плажа на Никопол, който се слави като един от най-красивите по българското поречие. 


Предвидена е и образователна програма за най-малките:  

„Дечицата ще имат интересна презентация за опазване на видовете риба в Дунав, защото трябва да продължим да работим с идното поколение за съхранението на реката. В последния ден също е заложена презентация  на консервационното значение на долното течение на Дунав в района на близкия Природен парк „Персина“. 


Фестивалът ще приключи със зрелищен риболовен шампионат „Видра“ с участието на деца и възрастни. Ще има и много награди и добро настроение“, обеща Ралица Маринова.


Снимки: Facebook /Фестивал Дунав - хора, природа и традиции, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08