Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

Над 100 са българо-гръцките проекти по европейската програма за трансгранично сътрудничество

Сътрудничеството между България и Гърция по линия на европейската програма за трансгранично сътрудничество Interreg започва още в края на 90-те години с програмата INTERREG I (1990-1993). Последният програмен период INTERREG V-A 2014-2020 г. е одобрен от Европейската комисия през декември 2016 г. и разполага с около 110 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (85%), и с около 19 млн. евро национално участие на двете страни (15%).

Зоната, в която се развива дейността на Съвместния секретариат на европейската програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България са северна Гърция и южна България, и по-конкретно от гръцка страна областите Еврос, Кавала, Ксанти, Родопи, Драма, Солун и Серес, а от българска – Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Трансграничното сътрудничество между България и Гърция съвпада с програмата за Европейско териториално сътрудничество (European Territorial Cooperation – ETC) и обхваща територия от над 40 000 кв. км и 2 700 000 жители.


Доколко пандемията от Covid-19 повлия на работата по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция? Отговор дава Димитриос Папатанасиу, координатор на Съвместния секретариатна европейската програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България:

„Ние в голяма степен наблюдаваме процесите по осъществяване на проектите, които финансираме от разстояние и общуваме с Европейската комисия, с властите в България и с изпълнителите чрез видеоконференции. Но от март 2020-а ни се наложи да се адаптираме към съвсем нови условия на живот и работа, за да можем да защитим нашето здраве, но и това на другите. За жалост някои от сътрудниците ни починаха, други се разболяха и отсъстваха, това ни се отрази психологически, но и затрудни практическата ни дейност. Тя включва финансирането на над 100 проекта, които развиват конкурентоспособността, иновациите и транспортните коридори, защитават околната среда и културното наследство, спомагат за социалната интеграция и подобряването на здравеопазването. Особено внимание обръщаме на проектите, които предпазват от наводнения и тези за изграждането на новия граничен пункт между България и Гърция „Ксанти-Рудозем“. В раздела предприемачество за първи път бяха финансирани частни проекти на фирми от двете страни на границата, избрани на конкурсен принцип. Това са 35 компании, основно от сферата на туризма, преработвателната индустрия, възобновяемата енергия и здравеопазването. Най-важният ни приоритет е проектите да бъдат изпълнени в срок и в рамките на отпуснатите бюджети, както и да се подготвим да предложим новия програмен период 2021-2027г. За нас е важно също да организираме събития, на които да представяме резултатите от дейността си на широката публика, но покрай пандемията тази дейност основно премина в интернет.“

Димитриос Папатанасиу

Ключовата европейска програма за насърчаване на териториалното сътрудничество между граничните региони ИНТЕРРЕГ вече има 30- годишна история, но пандемичната ситуация е отложила част от събитията, свързани с годишнината. Партньорите от България и Гърция обаче предвиждат някои традиционни инициативи от двете страни на границата през 2021 година:

„Все пак, ако тази година се проведе Международното Изложение в Солунще участваме. Надяваме се за Деня на Европейското сътрудничество (21 септември), да организираме по традиция надбягвания или кръводарявания, с участието на граждани на двете страни или с паралелни събития от двете страни на границата.”

Чуйте повече от звуковия файл:

Снимки: архив, личен архив

Още от категорията

Бъдете финансово проактивни, не дръжте спестяванията си в дългосрочни влогове

Голяма част от сънародниците ни не знаят как да управляват своите финанси и предпочитат да „замразят“ спестяванията си в дългосрочни влогове за „черни дни“ на неизгодни лихви и дори на загуба. Анализатори обясняват ширещото се незнание сред..

публикувано на 15.09.21 в 11:36

Без адекватно финансиране поддържането на републиканската пътна мрежа е немислимо

На среща с представители на пътно-строителните фирми, които протестираха миналата седмица заради неизплатени заплати, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“...

публикувано на 14.09.21 в 16:21

Започва гроздоберът в Югозападна България

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков открива днес, 15 септември, кампанията по гроздобер в землището на село Хърсово, община Сандански. В зависимост от климатичните фактори, времето за прибиране на..

публикувано на 14.09.21 в 15:45