Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български композитор е удостоен с престижна награда за филмова музика

Снимки: Facebook/Roumen Boyadjieff-junior

Произведение на българския композитор Румен Бояджиев-син преодоля конкуренция от над 140 творби и спечели престижен конкурс за филмова музика. Става дума за увертюрата към детската опера „Ледената кралица“, отличена на Международния конкурс за филмова музика NGC LAB. Председател на журито в музикалната надпревара е американският филмов композитор Хари Грегсън-Уилямс – създател на музиката към кинохитове като „Марсианецът“, „Хрониките на Нарния“ и др.

„Много се радвам, че той успя да чуе и да оцени това произведение. Конкуренцията е много голяма, защото това не е просто концертна класическа музика, а е и голям бизнес от световен мащаб“ – отбеляза в интервю за БНР композиторът Румен Бояджиев-син и допълни, че за него е привилегия да получи отличието за първо място.

Официалната церемония по награждаването ще се състои през есента в Русия.

Още от категорията

Мирослава Кацарова: „Теменужена“ е нова версия на мен самата

Лято, нежност, боса нова и танц, меланхолия, преплетена с морски бриз…това са все асоциации, които човек може да направи, докато слуша „Теменужена“ – новия албум на Мирослава Кацарова. „Теменужена“ е и едно от заглавията в колекцията, име, което..

публикувано на 29.07.21 в 10:25

България става за първи път домакин на ЕXIT

Музикалният фестивал Е XIT в Сърбия е едно от най-мащабните и посещавани музикални събития в Европа. След година прекъсване, заради световната пандемия от COVID-19, през юли фестивалът се завърна в Сърбия с 20 сцени и 200 000 посетители от цяла Европа..

публикувано на 25.07.21 в 10:25

Популярните български изпълнители Миро и Нина Николина в интересна колаборация

Песента е от „Мироглед“ – новия албум на Миро, който се появи през март и обединява 13 нови заглавия. В „Дъвки“ Миро напуска характерния си мелодичен стил. В аранжимента са включени тембри, които напомнят колоритните банди „за сватби и погребения“,..

публикувано на 23.07.21 в 11:45