Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На гости в дома на пчелите

Нестандартен начин за здравословна почивка и презареждане на организма

13
Снимка: личен архив

Представяте ли си, какво е да лежите и под вас да има 100-120 000 пчели? Ако въображението ви сега е малко изплашено, уверяваме ви, че е напълно безопасно, много полезно и най-вече – съвсем реално. Подобно преживяване може да имате съвсем близо до столичния град, в полите на Витоша. Този вид апитерапия, известна още като „сън с пчели“ или лечение с кошерен въздух вече набира популярност и в България.

От година насам в София функционира първата в града дървена къща с домакини – осем пчелни семейства. Пчелната къща е сбъдната мечта за Боряна Първанова. „Цял живот съм обичала пчелите и природата, без да имам ясен отговор защо. Може би като градско дете, без лято на село при баба и дядо, съм се привързала към това, което нямах“ – с усмивка разказва тя. 

Боряна Първанова
И така, след 25 години работа в офис с нормирано работно време, Боряна попада на една статия за ползите от кошерния въздух и пчелните стаи и решава да промени живота си завинаги. Установила, че в България има няколко „пчелни стаи“, но всички те са далеч от столицата.


Това е място, в което човек влиза и забравя за всичко около себе си – разказва Боряна Първанова. – Построена е върху кошери. Реално целият въздух, който е вътре в стаята преди това е минал през пчелното гнездо, там е филтриран през дробчетата на пчелите, обогатен е с прополиса и с изпаренията от нектара и прашеца, който събират. В пчелната стая освен аромата, който може да се усети, има и много силно енергийно поле. Когато пчелите пърхат се получава едно триене с въздуха, което генерира така нареченото биополе. Има замерване, че всеки един кошер е енергийна точка на земното кълбо. И другата полза са вибрациите на пчелите. Изследванията показват, че пчелите вибрират на същата честота, с която вибрира човешкото тяло и неговите органи. Повечето болки и дискомфорт, които усещаме в тялото си, са продиктувани именно от нарушаване на тези честоти на вибрации, т.е. тялото ни е изпаднало в дисбаланс. И когато си легнал и под теб има близо 120 000 пчелички, които вибрират в една честота, това спомага за синхронизирането на всичко в тялото ти и помагаш сам организмът да се пребори с болежките си.“


Доказано е, че почивката в пчелните стаи повишава имунитета на организма и оказва противовъзпалително, релаксиращо и тонизиращо действие. Изключително много помага при състояния на редица автоимунни заболявания на ставите, щитовидната жлеза, кожата, дихателната система. Но реално здравословно подобрение може да очакваме при направени поне 10-20 процедури всеки ден, уточнява Боряна. „Ако дойдем еднократно само за 30 минути или дори час, това е само еднократно презареждане на организма и моментно вдъхновение“.


Пчелните къщи „работят“ средно около три месеца в годината – от ранна пролет, докъм края на септември, ако времето е достатъчно топло. Българката е впечатлена от факта, че в Русия почти всеки пчелин има и такава къщичка, а в Словения апитуризмът се популяризира активно и вече се е превърнал в огромно перо за местния туризъм.

„В Канада също са често срещани, но там е много особено – правят ги буквално на полето. Човек ляга директно върху кошера и се захлупва с капак. За мен това изглежда много странно, но така въздухът много по-бързо се насища с преработения пчелен въздух, поради малкото пространство“, обяснява Боряна.

И тук следва логичният въпрос: Безопасно ли е? Напълно, категорична е тя. Като цяло пчелите са изключително миролюбиви същества, те не обичат да жилят. Правят го само когато се почувстват застрашени, пояснява Боряна. Вероятността да ви ужили пчела в пчелната стая не е по-голяма отколкото това да се случи и на улицата. 


А когато види пробудено любопитство, Боряна много обича да разказва интересни истории за пчелите, които нарича уникални същества. И за да бъде преживяването още по-обогатяващо, от няколко седмици в пчелната стая е поставен и стъклен кошер:

„Неговата единствена цел е хората да видят естественото жилище на пчелите. Може да се наблюдава как те работят, как събират нектар, как си предават информация една на друга. Доскоро те си отглеждаха майка и можеше да се види къде се развива майката на кошера, а аз имах късмета да видя и как тя се роди. Много често хората питат – как живеят пчелите, какво се случва в кошера. Ето тук може да се види всичко това“.

В най-смелите си мечти Боряна желае в София да има поне 10 пчелни къщички, за да може ползата от тях да бъде по-достъпна като логистика за хората.

Снимки: личен архив

Още от категорията

За трети пореден ден има увеличаване на новозаразените с Covid-19

216 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. С 16 новоинфектирани е увеличението спрямо 28 юли, когато новозаразените бяха 200.  Положителни са 1,37% от направените 15 749 теста , сочи Единният информационен портал...

публикувано на 29.07.21 в 08:33

Оранжев код за опасни горещини над по-голямата част на страната

В четвъртък над България ще е слънчево и опасно горещо. След обяд главно над планинските райони с купеста облачност. В западната част на Дунавската равнина за кратко ще лъхне умерен северозападен вятър. Дневните температури ще са високи от 36°..

публикувано на 28.07.21 в 16:20

Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка до 31 август

Срокът на извънредната епидемична обстановка да бъде удължен до 31 август т.г., реши Министерският съвет. Според данните на Световната здравна организация страната ни в момента се нарежда на седмо място по смъртност от Covid-19.  С първата доза..

публикувано на 28.07.21 в 16:15