Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сливенската крепост „Туида“ с приз за най-добър еко-музей в света

7
Снимка: tuidacastle.sliven.bg

Античната  и средновековна крепост „Туида“  е обявена за най-добрия еко-музей в света от Международното дружество по еко-туризъм (TIES).  Това стана ясно, след като културно-историческата ни забележителност, разположена край град Сливен, отнесе две първи награди в конкурса за еко-туризъм на международната организация. Преди дни сливенската крепост победи в голяма конкуренция в категориите „Най-добър еко-музей“ и „Най-устойчива програма“. В надпреварата са участвали около хиляда обекта от близо 100 държави. Наградата ще бъде връчена на  28 юли 2021 г. в град Токат – Турция по време на Международна конференция за еко и устойчив туризъм.

Крепостта „Туида“ е служила за отбрана на Византийската империя, а по-късно и на Средновековната българската държава. Тук са открити и следи от присъствието на траките. И една любопитна подробност - при разкопки археолози попадат на  над 14 вида кости на птици, които отдавна са изчезнал вид за България.

В периода 2007-2013 крепостта беше реставрирана с евросредства и оттогава се превърна в една от най-популярните туристически дестинации в района. В обекта, заедно с екскурзоводите, работи и екип от аниматори, които успяват чрез похватите на „живата история“ да потопят гостите в  миналото.

Посетителите имат възможност да се запознаят с начина на живот, занаятите, бойните умения на нашите предци. А желаещите могат да се пробват да стрелят с рефлексен лък, подобно на прабългарите. Сред атракциите са още обличане на средновековен костюм, занаятчийски ателиета за изработка на типични старинни предмети, както и демонстрации с хищната птица Драко, с която креативният екип на музея представя един от древните занаяти на прабългарите  - соколарството.

Какво ще научите и преживеете ако посетите сливенската крепост „Туида“ ще разберете ТУК.

Съставил: Венета Николова

Снимки: tuidacastle.sliven.bg, БГНЕС

Галерия

Още от категорията

Туристически сезон лято 2021 – успешен, но кратък

Летният сезон в България в условия на пандемия е сравнително успешен, отчете туристическото ни ведомство през изминалата седмица. През месеците юни, юли и август се наблюдава 70% ръст на туристите спрямо миналата година, като преобладаващи в..

публикувано на 19.09.21 в 09:05

„Уикенд в Пловдив“ ще се проведе въпреки пандемичните рестрикции

Четвъртото издание на фестивала „Уикенд в Пловдив“ обединява усилията на работещите в туристическия бранш в развитието на града като притегателно място за почивка и културни маршрути. От 17 до 19 септември граждани и туристи могат да се..

публикувано на 18.09.21 в 10:25

100 видеа за 100 години Варна курортен град

100 видео истории на събития, места и забележителности през последния век, разказват за развитието на Варна като морски курортен център, съобщава Bgtourism.bg. Съвместната инициатива на Съюза на екскурзоводите в България и община Варна е посветена..

публикувано на 12.09.21 в 09:30