Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

184 години от рождението на Апостола на свободата

Снимка: архив

„Свята и чиста република“ – такава мечтае България човекът, който я обиколи надлъж и шир, за да основе революционни комитети и да подготви Отечеството за свободата. Днес,18 юли 2021 г., се навършват 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – ЛЕВСКИ. И към местата, които напомнят за личността и делата му ще се прибави още едно – в Североизточна България. Тази вечер жителите и гостите община Ветрино тържествено ще осветят бюст-паметник на Васил Левски и ще положат венци в знак на признателност.

Денят, в който е роден националният ни герой е особено тържествен за родния му град Карлово. Тази година там се провежда XXX Народен събор, посветен на 184-та годишнина от рождението на Апостола и празника на града. Празничният ден там ще започне с тържествена Света литургия в храма „Св. Николай“ и ритуал по издигането на знамената на България и гр. Карлово, по време на който ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. Вечерта ще се състои традиционният тържествен митинг-заря.

Идеалите на Апостола на българската свобода живеят в сърцето на всеки родолюбив българин. Но посвещаването на Отечеството така, както го прави Левски – самоотвержено, безрезервно и последователно, като чели е трудно постижимо в съвременния свят, доминиран от материални изкушения и борба за власт.

Преди време ви срещнахме с един анонимен артист, за когото Левски е много повече от герой от историята ни – вижте публикацията: Васил Левски е мисия и вдъхновение от колекцията на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова

Още от категорията

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти..

публикувано на 25.07.21 в 06:20

Имената, които прославят България на международните театрални сцени

Тази седмица първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова , получи почетен знак „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова. Събитието се състоя само дни след като Бакалова мина по червения..

публикувано на 24.07.21 в 07:40

Исторически особености на изборния процес в България

Изборната рулетка отново се върти. Българските граждани избират депутати в 46-то Народно събрание. Демократичният изборен процес в страната ни има своите сериозни традиции. Още през 1879 г. , малко след Освобождението си, България вече има..

публикувано на 11.07.21 в 05:50