Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България вкара Великобритания, Испания и Кипър в „червената“ зона за Covid-19

Снимка: архив

Деца до 12 години, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да представят документи за Covid-19. Това нарежда министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров със заповед, която влиза в сила от 19 юли.

Актуализиран е списъкът по цветови зони на държавите, за които е налице информация за значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона“ вече попадат и Кипър, Великобритания и Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт.

Пристигащите от Русия и Португалия се допускат в България при представяне на валиден цифров Covid сертификат на ЕС или аналогичен документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване. 

Пристигащите от тези държави българи и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина.

Съгласно заповедта от днес, 16 юли, в часовия интервал от 08.00 до 20.00 ч. се допуска влизането в България от Сърбия през ГКПП „Стрезимировци“. 


Актуален списък на държавите по цветови зони, влизащ в сила от 19 юли

Зелена зона: Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Малта, Полша, Република Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Дания, Италия, Словения, Франция, Норвегия, Сан Марино, Монако, Ватикан, Швейцария и Чехия. 

Оранжева зона: Всички държави извън зелена и червена зона.

Червена зона: Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсуана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Тунис, Оман, Малайзия, Туркменистан, Таджикистан, Киргизия, Монголия, Колумбия, Чили, Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Салвадор, Куба, Доминиканска Република, Кипър, Великобритания и Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт. 

Държави, с които България е постигнала споразумение за свободно преминаване на реципрочна основа: Румъния. 

Държави, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация и прилагане на специфични противоепидемични мерки за пристигащите от тях лица: Руска федерация и Португалия – пристигащите се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров Covid сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за Covid-19, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа. Българи и постоянно пребиваващи в страната, които не представят такъв документ, се поставят под карантина за срок от 10 дни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00