Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почитаме Света Марина

Снимка: БГНЕС

17 юли е денят, в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина. В българските народни вярвания светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. юлски „горещници” – според народните вярвания най-горещите дни в годината. Те са посветени на християнските светци – Кирик и Юлита, Юлия девица, Марина.

На 17 юли се пали огън, който се прескача за здраве. От него всеки взема, за да запали домашното огнище. 

Още от категорията

Почита се паметта на Светите София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември църквата се прекланя пред Светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – мъдростта, вярата, надеждата и любовта. Мъдростта знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от..

публикувано на 17.09.21 в 10:05

Почитаме символа на Христовата победа над смъртта

На 14 септември православната църква отбелязва Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен или Кръстовден. Той е един от Дванадесетте велики празника, които честват събития от т.нар. евангелски кръг. За разлика от останалите, Кръстовден..

публикувано на 14.09.21 в 05:05

Православната църква отбелязва Рождество Богородично

На 8 септември Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица , известен още като Малка Богородица. Той е един от трите големи празници, посветени на Богородица, а също и сред 12-те най-големи религиозни чествания в календара на..

публикувано на 08.09.21 в 06:35