Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През изминалите дни разпространението на коронавируса отново рефлектира върху режима за влизане на гражданите от България и от други страни на тяхна територия. Вижте каква е ситуацията:

Великобритания отмени карантината за пристигащите от България, като добави страната ни в т.нар. „зелен“ списък, считано от 19 юли.  Това означава, че българските граждани, няма да бъдат поставени под 10-дневна карантина при пристигането си ако 10 дни преди отпътуването за Англия са били в държава от зеления списък  или пристигат от такава.

Преди пътуването българските граждани трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF) 48 часа преди тяхното заминаване, да направят тест за Covid-19 до 72 часа (3 дни) преди пътуването и да резервират и заплатят Covid-19 тест за ден 2 след пристигането им. Пътуващите трябва данаправят Covid-19 теста на първия или на втория ден след пристигането им. Те не подлежат на карантина, освен ако резултатът от теста не е положителен, но трябва да се самоизолират, в случай че апликацията NHSTest & Trace ги информира, че са пътували с някого, който е имал положителен тест за Covid‑19.

Същите правила важат и за Шотландия.
Ирландия въведе задължителна електронна регистрация преди пътуването до страната, считано от 12 юли 2021. Новото е, че формулярът за локация на пътници, вече не се приема на хартиен носител при влизане на територията на Ирландия, катоелектронното му подпълване е вече задължително.

При попълване на онлайн формата, на всеки пътуващ се издава електронна разписка, която той трябва да покаже при качване на самолет или ферибот до Ирландия.

Ocтaвa в cилa пpeдcтaвянeтo нa цифpoв cepтифиĸaт, който се приема както в дигитален, така и в хартиен формат. C нeгo пътyвaщитe мoжe дa дoĸaзвaт нaпpaвeнa вaĸcинaция, oтpицaтeлeн тecт или пpeбoлeдyвaнe oт виpyca.

Малта се отказа от своите намерения да затвори от 14 юли границите си за всички неваксинирани срещу Covid-19 туристи и да допуска само лица получили двете дози от одобрените от ЕК ваксини. След реакция на Европейската комисия, която окачестви мерките като дискриминационни, властите на средиземноморската държава отмениха плановете си. В момента лицата без европейски цифров сертификат могат да влязат в Малта, но подлежат на 14 дневна самоизолация.

Малта е държавата от Европейския съюз, където ваксинационната кампания е най-напреднала: 79 процента от пълнолетните й жители са напълно ваксинирани.

Мавриций въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи на острова чужденци. Неваксинираните туристи трябва да се самоизолират в хотела, без право да напускат стаята си. След края на карантината лицата следва да си направят  PCR тест и ако е отрицателен, те са свободни да се движат из острова. Ваксинираните туристи също подлежат на 14 дневна карантина в хотелския си комплекс, с тази разлика, че те могат свободно да ползват съоръженията за забавление - басейн, спа, плаж.

Тайланд отвори още три острова за ваксинирани туристи, считано от 15 юли 2021 . Това са Ко Самуи, Ко Панган и Ко Тао. За целта властите прилагат т.нар. „схема на пясъчника“, според която туристите са освободени от карантина в хотелския си комплекс, но нямат право да напуснат курорта за известен период от време.
Така например, туристите, идващи на Ко Самуи, имат право да напуснат хотела на чак на четвъртия ден от престоя си и могат да посетят съседните острови след седмица и преминаване на PCR тест. Въпросната схема се прилага и на популярния остров Пукет от 1 юли.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, в неделя отново се задават валежи от дъжд

В събота, 11 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. В сутрешните часове по-значителна облачност ще има над крайните източни и южни райони, но без валежи. През деня ще е предимно слънчево. Максималните..

публикувано на 10.05.24 в 20:10

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията. Тогава у нас се създава Франкофонски институт по..

публикувано на 10.05.24 в 15:45