Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година 30 хиляди българи се диагностицират с онкозаболяване

Европейски център ще подпомага профилактиката на рака

Снимка: pixabay

В последните близо две години светът живее със страха, опасенията и борбата срещу Ковид-19 и сякаш на моменти всички ние забравихме за другите здравни „войни“, които човечеството води. Една от тях е с онкологичните заболявания. Според статистиката, през 2020 година, в ЕС с различни видове рак са диагностицирани 2,7 милиона души, а други 1,3 млн. са починали в резултат от раково заболяване. Данните за България в от последното десетилетие сочат, че броят на новооткритите заболели всяка година е около 30 000 души, което е с 10 000 случая повече в сравнение периода преди 2000 година.

Всеки втори човек в Европа се сблъсква с тежката диагноза през живота си, а един на всеки пет умира от рак. Всяка година борбата с коварната болест струва близо 100 милиарда евро на общността. И ако се върнем отново на пандемичната ситуация, Covid-19 ни научи, че не можем да се борим сами срещу толкова неясен и смъртоносен противник. Затова и Европейският план за борба с рака е основен стълб на т.н. , който председателят Урсула Фон дер Лайен обяви през ноември 2020 г.. Първата стъпка от този план е създаденият от ЕК през юли 2021 година Център за знания в областта на раковите заболявания. Той представлява онлайн платформа за събиране на сведения и за обмяна на опит, информация и законодателни инициативи между лекари, фармацевти и здравни специалисти в общността, обясни пред БНР евродепутатът Петър Витанов, член на комисията за обществено здраве.

„Ракът е най-големият „убиец“ на възрастните граждани на ЕС над 65 години. И за съжаление в Източна Европа от рак умират значително повече хора от Западна Европа, а още по-страшното е, че България е страната с най-ниска продължителност на живот в общността като цяло.“

Петър Витанов

Според Витанов причините за подобна картина са недостатъчното ниво на здравна грижа, липсата на профилактика и превенция.

„Центърът ще събира и предоставя актуални сведения за раковите заболявания, ще проследява тенденции при тези заболявания, ще съдейства за формирането на политики в сферата на профилактиката. Особено в България това е изключително тежък проблем
. Ако в Дания 80% от жените между 50 и 70 години се подлагат на профилактични прегледи, то в България, за съжаление, този процент е драстично по-нисък. Затова смятам, че с новия център качеството на здравната услуга в България ще се повиши, защото ще могат да се привеждат в изпълнение редица добри практики от западноевропейските страни“ – подчерта евродепутатът.

По думите му, намаляването на цените на лекарствата за онкоболни е от ключово значение за качественото лечение. Възможността за общи поръчки от ЕС би следвало да намали недостига на тези лекарства в някои държави и на практика да се понижи стойността на медикаментите. А добрата координация и информация за ситуацията в различните държави ще доведе до по-качественото лечение на болестта във всяка една от държавите в съюза, смята Петър Витанов. И нека не забравяме, че според експертите над 40% от новооткритите случаи на онкологични заболявания могат да бъдат предотвратени със здравословен начин на хранене, физическа активност, отказ от тютюнопушене и намаляване употребата на алкохол, както и редуциране на замърсяването на околната среда. А ранната диагностика и адекватното лечение значително увеличават процента на оцелелите и повишават качеството им на живот впоследствие.

Съставил: Весела Кръстева /по интервю на Нина Рангелова, БНР-Бургас/

Снимки: pixabay, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00