Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Варна се провежда национално състезание с дронове

Снимка: fpv-bg.com

През последните години общността на състезателните дронове в България се увеличава с бързи темпове. В това е убеден Антон Пулийски, председател на Обединено дрон общество в България. А в правотата на думите му ще може да се уверим и всички ние тази събота и неделя, по време на четвъртото издание на състезанието с летящи дронове MultiGP Varna 2021, в рамките на проекта Drone Arena. Домакин на проявата е Аспарухов парк в град Варна, което ще позволи достатъчно разстояние между отделните участници, както и между публиката, в отговор на противоепидемичните изисквания в страната ни.

Най-общо казано дронът представлява безпилотен летателен апарат и е създаден за нуждите на военните сили. Първият такъв за многократно използване е разработен през далечната 1933 година във Обединеното кралство и наречен Queen Bee. Въпреки своите първоначални военни цели, радиоуправляемите безпилотни летателни апарати са намерили и своето гражданско предназначение, едно от които е и състезателният характер на машината.

А организаторите на MultiGP Varna 2021 обещават, че в съревнованието ще видим едни от най-добрите пилоти от България. За съжаление, поради продължаващата епидемиологична ситуация с Covid-19, в тазгодишното издание няма да има международно участие, но всеки, който има желание, но не и възможност да присъства лично, може да проследи състезанието онлайн. Една от основните цели на проявата е да привлече интереса на все по-широка публика към този спорт, а съвсем скоро отново да гостуват и състезатели от други държави.

Видео от предишното издание през 2020:


 

Още от категорията

Дъжд и хладен вятър в деня на българската независимост

В сряда  над страната ще е облачно и дъждовно на много места. С умерен вятър от северозапад захлаждането ще продължи. Минималните температури ще са между 7 и 12°, а максималните – между 16 и 21°. В София градусите ще са от 8 сутринта до 17 през деня...

обновено на 21.09.21 в 18:15

Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с Covid-19

Считано от 4 октомври 2021 г., Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията от коронавирус, включително за български граждани, съобщи българското МВнР.  По информация на посолството ни в Лондон властите премахват..

публикувано на 21.09.21 в 15:25

Платформа подпомага в обучението деца със СОП

УНИЦЕФ разработи  първата в България онлайн платформа за допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности (СОП). Организацията е разработила онлайн библиотека с безплатни образователни и терапевтични ресурси.  Платформата,..

публикувано на 21.09.21 в 14:20