Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия

Снимка: bas.bg

Нарастващият брой на населението в глобален мащаб и бързото индустриално развитие са сред основните фактори за динамичните изменения в климата. От своя страна високото съдържание на въглероден диоксид във въздуха предизвиква засилване на парниковия ефект в атмосферата. Големите наводнения в Германия от последните дни са един от най-скорошните примери за последствията от глобалното затопляне и промяната в климата в световен мащаб.

Основен метод за справяне с проблема е преминаването към горива с нулеви емисии, които не отделят въглероден диоксид и са екологично чисти. Такъв преносител на енергия е водородът, който е и сред най-обещаващите алтернативи за съхранение на енергия.

Именно в тази посока учени от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към  Българската академия на науките (БАН) разработват нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Ръководител на проекта е младата д-р Елица Петкучева, която е финалист и в програмата „Най-изявените млади личности на България 2020“. Според нея такава иновация може да доведе до значително намаляване на общото производство на енергия от изкопаеми горива. Конкретната цел е оптимизиране на състава и структурата на използваните катализатори за производство на водород, чрез повишаване на енергийната ефективност и понижаване на цената на получените електроди. „Вярваме в успеха на проекта и мащабния принос, който може да добие“, коментира д-р Елица Петкучева.

Припомняме, че през последните няколко години Българската академия на науките насочва основния си фокус върху разработването на иновативни проекти, които се ръководят от докторантите на Академията. Друг обещаващ проект на БАН е тестването на иновативна терапия за лечение на рак, която таргетира предимно злокачествените туморни образувания и е възможно най-щадяща за здравите клетки. Проектът се ръководи от д-р Мария Шрьодер, която разработва ново вещество с изразено избирателно противотуморно действие.

Още от категорията

Министърът на външните работи Светлан Стоев  (вдясно) и Адриано Ситнилски.

Адриано Ситнилски бе награден за помощта си при евакуацията на българи и афганистанци от Афганистан

Министърът на външните работи Светлан Стоев награди нашия сънародник Адриано Ситнилски със Златен почетен знак на МВнР за всеотдайната му дейност по евакуиране на гражданите на Република България от Афганистан и за съдействието му при извеждане от..

публикувано на 27.09.21 в 18:35

По-хладно и дъждовно време

През нощта над цялата страна ще се заоблачи, на места главно в Западна България ще превали. Минималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса. Утре облачността ще значителна и на много места в Западна и Централна България ще превалява дъжд...

публикувано на 27.09.21 в 17:35

Есента в България идва с аромат на печени чушки и внимание към лютеницата

В една популярна българска песен се пее, че лятото вече е „само наужким”, щом замирише на печени чушки. Първите есенни седмици са време на усилена работа, особено за българите, които сами отглеждат зеленчуци и плодове в дворовете си. След..

публикувано на 27.09.21 в 14:35