Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия

Снимка: bas.bg

Нарастващият брой на населението в глобален мащаб и бързото индустриално развитие са сред основните фактори за динамичните изменения в климата. От своя страна високото съдържание на въглероден диоксид във въздуха предизвиква засилване на парниковия ефект в атмосферата. Големите наводнения в Германия от последните дни са един от най-скорошните примери за последствията от глобалното затопляне и промяната в климата в световен мащаб.

Основен метод за справяне с проблема е преминаването към горива с нулеви емисии, които не отделят въглероден диоксид и са екологично чисти. Такъв преносител на енергия е водородът, който е и сред най-обещаващите алтернативи за съхранение на енергия.

Именно в тази посока учени от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към  Българската академия на науките (БАН) разработват нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Ръководител на проекта е младата д-р Елица Петкучева, която е финалист и в програмата „Най-изявените млади личности на България 2020“. Според нея такава иновация може да доведе до значително намаляване на общото производство на енергия от изкопаеми горива. Конкретната цел е оптимизиране на състава и структурата на използваните катализатори за производство на водород, чрез повишаване на енергийната ефективност и понижаване на цената на получените електроди. „Вярваме в успеха на проекта и мащабния принос, който може да добие“, коментира д-р Елица Петкучева.

Припомняме, че през последните няколко години Българската академия на науките насочва основния си фокус върху разработването на иновативни проекти, които се ръководят от докторантите на Академията. Друг обещаващ проект на БАН е тестването на иновативна терапия за лечение на рак, която таргетира предимно злокачествените туморни образувания и е възможно най-щадяща за здравите клетки. Проектът се ръководи от д-р Мария Шрьодер, която разработва ново вещество с изразено избирателно противотуморно действие.

БНР подкасти:

Още от категорията

Българчета ще танцуват народни танци в два парка в Париж

Децата от ансамбъл „Китчица“ на българското училище “Св. св. Кирил и Методий” в Париж продължават традицията си от предишните две години и ще изнесат представление с   български песни и народни танци в два парка във френската столица. Събитието на..

публикувано на 01.04.23 в 16:05

НОИ вдига пенсиите на близо 336 хил. работещи пенсионери

Националният осигурителен институт (НОИ) преизчисли служебно пенсиите на 335 932 работещи пенсионери, считано от 1 април 2023 г. Условието е да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2022 г. и да не са подавали заявление за..

публикувано на 01.04.23 в 14:10

1 април, освен за размисъл, е подходящ и за… пролетно почистване

Свършат ли студените дни, съвсем естествено отваряме широко прозорците за пролетта, която да започне „на чисто”. Този порив е част от световен феномен, известен като пролетно почистване. И макар самоинициативата за пролетно почистване да е..

публикувано на 01.04.23 в 12:05