Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

Снимка: mfa.bg

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена Районна избирателна комисия „Чужбина“. Това ще са част от препоръките, които външното ни министерство ще изпрати до ЦИК и Народното събрание в анализа си за вота от 11 юли.

Равносметката от проведените изборите за народни представители в чужбина показва, че за първи път зад граница са били разкрити толкова много секции – 782, на територията на 68 държави. Общо в тях правото си на глас са упражнили 173 843 български граждани, което е с 4 % по-малко в сравнение с предходните избории на 4 април.

Анализът показва и, че в 273 секции с машини са гласували 89 595 души, а в 509 секции с  бюлетини - 84 248. Няма случай на преминаване от гласуване с машини към гласуване с бюлетини в секциите извън страната.

Най-голям брой гласували регистрират секциите в Никити, Гърция – 1382, Неа Парамос, Гърция – 1093 и в Генералното ни консулство в Мюнхен – 879. Най-малко са гласувалите в двете секции в Бразилия - в Сао Пауло и в българското посолство в Бразилия, където гласуваха по 9 души, въпреки подадените необходими 40 заявления за гласуване.

Като "Ефект 35" от Министерството на външните работи определиха резултатите от страните извън ЕС, където след промените в Изборния кодекс отпадна ограничението за разкриването на до 35 секции. Във Великобритания секциите от 35 станаха 135, а броят на гласувалите е същият, въпреки увеличението от 286%. В САЩ са гласували по-малко български граждани, а в Турция увеличението е минимално, въпреки че бяха разкрити с 220% повече секции.

Предстоящите президентски избори ще създадат пред МВнР сериозни предизвикателства, свързани с кратките срокове, очаквания голям брой секции, както и от човешки, финансов и технически характер, смята външният министър Светлан Стоев.  Според прогнозите на МВнР, броят на автоматично разкритите секции зад граница за президентския вот, съгласно сега действащия Изборен кодекс и спрямо броя на гласувалите на изборите за НС през юли 2021 г., ще бъде 713. Сред тях в 216 ще се гласува с машини. Общият брои секции би бил около 900-1000, като се отчете и броят на секциите, които ще бъдат образувани по брой подадени заявления, изчисляват експертите на външното ни министерство.

Още от категорията

Българите от Босилеград отново трудно ще минават границата

От 15-ти септември Сърбия е в червената Сovid зона и за влизане в България е нужен валиден цифров Covid сертификат на ЕС и отрицателен PСR тест, направен до 72 часа преди това. Българите от Босилеград отново са в невъзможност да пътуват до..

публикувано на 15.09.21 в 12:01
Творби на ученици от училище

И българчетата в Ирландия очакват новата учебна година

Българското училище „Райна Княгиня“ в Ирландия ще открие новата учебна 2021-2022 година на 11 септември в Дъблин, на 12 септември в Туламор и на 19 септември в Гранард, информира от своя уеб сайт учебното заведение. Предвидено е и онлайн откриване -..

публикувано на 04.09.21 в 13:35

Българската общност отбеляза 200-годишнината на Болград

Министърът на външните работи Светлан Стоев  беше гост на българската общност в Болград, Одеска област, където официално бяха открити юбилейните прояви по случай 200-годишнината на града.  В приветствието си Стоев открои специалното място на Болград..

обновено на 25.08.21 в 19:15