Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добри треньори и родители превръщат деца с увреждания в хора, готови за успех

Снимка: fapabbs.eu

Боян е дете на 15 години от София, един от онези, които растат и успяват да се справят в живота, въпреки синдрома на Даун. Той е надскочил възможностите на повечето от връстниците си и е неколкократен медалист на Европейските игри за младежи с увреждания – Emil Open. През септември м.г. момчето се завърна от Европейските игри за младежи с двигателни и ментални затруднения, провели се за девети път в Бърно, Чехия. Българските деца завоюваха там 6 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала, сред голяма конкуренция от 12 участващи държави. „Това се постига с много труд и постоянство, а и с много треньори, които да работят в тази сфера. Но за съжаление, в България спортът е на заден план, а и никой не вярва, че той съществува за тези деца“,отбелязва в интервю за БНР майката на Боян –Борислава Вандова.

„Ходим в чужбина, но у нас няма такива състезания – казва тя. – Спортът помага на децата да се развиват и е редно във всеки един център за работа с тях да е застъпен и спорт. Трябва да има повече специалисти, на които държавата да заплаща, а не да разчитаме само на доброволците. Поне три часа дневно са тренировките, те са след края на учебните занятия, а пък моят син е закръглен и затова трябва да спазва и диета. Освен всичко, тренировките, които треньорът е дал за домашно, продължават и вкъщи и с постоянството идва и резултатът. Така от дете с ментален проблем, което беше абсолютно зависимо от чужда помощ, сега вече имам напълно самостоятелно дете, което може само да се бори с проблемите в живота си. Много трудно се работи с нашите деца – с това ние родителите сме наясно. Не може ние да сме терапевти, физиотерапевти, психолози. Аз, като родител бих искала да се занимавам с моята професия и така да бъда пълноценен гражданин на това общество, а не да съм постоянно вкъщи, за да си гледам детето.

В школата, в която тренира Боян, всички младежи са елитни спортисти и се готвят за високи спортни постижения. Там обаче те постъпват напълно неподготвени, дори без каквито и да е умения да общуват, а някои проявяват и агресия. След срещите и работата с треньорите, от тези състояния не остава и помен. „Тези деца се превърнаха в чудесни състезатели, които полагат много усилия, за да бъдат истински спортисти и пълноценна част от нашето общество. Те дори контактуват със спортисти от други държави, имат високи цели, преследват ги и знаят, че има с какво да се гордеят“ – казва в предаване по БНР Слав Петков, председател на Балканската федерация „Адаптирана физическа активност” – ФАФА.Тя развива спорт за хора със специални образователни потребности.

Слав Петков

„Процесът при тези спортисти е труден, изисква много търпение и здрави нерви, а хората, които се занимават с деца с увреждания буквално се броят на пръсти. Проблемът е в липсата на осведоменост, чеработата не е така непривлекателна и трябва повече търпение, когато се отнася до деца с ментални проблеми.Спортъте един от най-добрите начини за социална интеграция на тези децаи Боян е първият, с който федерацията работи. Политиката в тази сфера е неефективна, защото не е достатъчно популярен. Не само спортът, трябва да се рекламират и всички социални услуги, които се предлагат за хората със специални потребности“.

Освен в областта на спорта, Федерация „Адаптирана физическа активност“ се занимава с много дуги дейности, чрез които приучава децата на труд. От 2019 работи по европейски проект за деца и младежи със спецални потребности. Изградили са първата социална сладкарница в София, наречена „Малката къщичка“, където младите хора се учат да бъдат пълноценни. За тях социалните контакти са от голямо значение, затова сладкарницата е шанс, какъвто не всички в страната имат.

Съставил: Гергана Манчева по интервюта на Таня Любенова

Снимки: fapabbs.eu, Fаcebook /Слав Петков, Борислава Вандова

Още от категорията

Драстичен ръст на заразените и починалите от Covid-19

2360 са новозаразените с коронавирус в страната за последните 24 часа. Броят е с 1902 случая повече спрямо 20 септември. Положителни са 9,55% от направените 24 719 теста , сочи Единният информационен портал. Както всеки вторник, когато се обобщават..

публикувано на 21.09.21 в 08:52

Астрономическата есен настъпва със захлаждане

Във вторник ще има променлива облачност, над много райони ще се разкъсва до слънчево. Само на отделни места ще превали слабо. Максималните температури ще са от 16° в североизточните до 26° над югозападните райони. В София ще е до 20°...

публикувано на 20.09.21 в 17:50

Синдикатите искат 17% ръст на минималната заплата

Минималната работна заплата да стане 388 евро от 1 януари 2022 г., настояват от най-големия синдикат в България КНСБ. Ръстът спрямо сегашните 332 евро е 17%. Само така може да се отговори на нарастващата инфлация и предстоящото ново поскъпване на..

публикувано на 20.09.21 в 12:31