Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жан-Батист Льоклер за своите български пристрастия

Снимка: Facebook /@marimbabulgaria

„Влюбих се в България преди години – още първия път, когато посетих страната ви“ – казва Жан-Батист Льоклер. Известният перкусионист живее в Париж, като изпълнител и преподавател често пътува по света за концерти и майсторски класове. Една от постоянните му „професионални спирки“ е гр. Плевен, където през година се провежда Международният фестивал за маримба и ударни инструменти, чийто артистичен директор е нашата известна сънародничка Василена Серафимова, а Жан-Батист е сред преподавателите в лятната академия, както и участник в концертите. Ето и как младият музикант се представи в интервю за Радио България:

„Преподавам в Conservatoire de Paris, главно оркестров репертоар за различни ударни инструменти. Преподавам и в консерватория CRR de Saint-Maur-des-Fossés, в която учениците са между 17 и 19 г. Също така съм първи соло перкусионист в оркестъра на Националната опера в Париж, където работя от 14 години. Заедно с Василена Серафимова сме художествени ръководители на Paris Percussion Group. 

Свиря и в различни камерни състави. Участвам във всяко издание на Международния фестивал за маримба и ударни в България. Винаги се радвам, когато пристигам в Плевен, това е много красив град. Щастлив съм, че имам възможност да споделям най-обикновени човешки моменти с колегите, с публиката, с екипа на фестивала. Те са моето семейство тук. Някои от учениците идват на всеки фестивал и е много приятно да видя колко са напреднали професионално, колко са се развили в музикално и техническо отношение. Щастлив съм и от срещите си с Василена и нейното семейство, които заедно с общината организират това прекрасно събитие. Мисля, че вършим страхотна работа заедно, обучавайки студентите, споделяйки музика.“


Жан-Батист споделя още, че помни съвсем ясно първото си посещение в България. Пристига у нас като турист и остава дълбоко впечатлен от народната ни музика и традиции.

„Дойдох тук на екскурзия – разказва той. – Пътешествието беше из Европа, включваше също България и Румъния. Посетих Варна, Бургас, София. Тогава се запознах с българската традиционна музика, вашата история и красивата природа, планините. Беше невероятно да чуя автентични народни песни. Беше прекрасно, неочаквано, преживях голям шок, наистина. Тогава се влюбих във вашата култура, в страната. След това започнах да идвам за фестивала в Плевен през година. Но работим активно и нямам много свободно време. Затова реших догодина да дойда в България просто на почивка. Ще бъда заедно със семейството си, защото искам да споделя с тях какво съм открил тук. Искам и да науча повече за България, да посетя повече места. Вече знам малко български думи, но продължавам стъпка по стъпка да уча нови изрази.“

Снимки: Facebook /@marimbabulgaria

Още от категорията

„Земя на таланти“ – нова рубрика на БНР в подкрепа на българската музика

Българското национално радио и „Музикаутор“ – организацията за управление на авторските права у нас, дават началото на съвместна инициатива, чиято цел е популяризирането на новата българска музика сред по-широк кръг радиослушатели и интернет..

публикувано на 25.09.21 в 10:40

„Уча се да бъда с теб“ – проект на Mr. Moon и Мирослава Кацарова

Младен Димитров или Mr. Moon , е барабанист, DJ и продуцент. Има проекти с Лили Иванова, Любо Киров, Мирослав Турийски (пиано), Деси Андонова от „Phuture Shock“ (вокал), групите „Tri O Five“, „Mind Trips“ и много други. През последните..

публикувано на 24.09.21 в 09:31

Пламен Бонев (De La Bona) и новата му песен „Завинаги“

През последните години все по-често виждаме  на българска сцена  Пламен Бонев – един от малкото български поп изпълнители, взели участие в чуждестранни музикални формати. Роден в Чирпан, завършил училище в Кърджали, той отива в Пловдив, за да..

публикувано на 23.09.21 в 13:46