Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очертава ли се стабилно мнозинство за правителство?

Снимка: архив

Допирни точки по някои основни политически въпроси и посоки за действие – така най-лаконично може да се опишат протеклите през почивните дни консултации на Има такъв народ с парламентарно представените партии, с изключение на ГЕРБ. Конкретни имена за премиер и министри в бъдещ кабинет не са обсъждани с никоя от политическите сили. И все пак въпроси за състава му не са липсвали, стана ясно от интервю на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов за БНР:

„Ние няма как да дадем подкрепа за личностите в аванс. Разбира се, че те имат своето значение и партньорите от Има такъв народ ни заявиха, че достатъчно време, преди да се внесе персоналният състав на правителството в парламента, ще имаме възможност да се запознаем с номинираните и ако имаме някакви възражения, ще можем да ги заявим. Така се прави в цивилизования свят. След като бъдат проведени консултациите по отделните отрасли на управлението, ще видим къде има някакви противоречия“ – допълни Атанасов.

Що се отнася до поведението на ръководството и депутатите на Има такъв народ, до момента те продължават да доказват своята „антисистемност“ и последователно отстояват тезата, изразена от заместник-председателя им Тошко Йорданов – „Никой от нас не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин в кабинета“. Доказа се, че партията изпълнява обещанията си и като прие да получава субсидия в размер от 1 лев на глас.

От друга страна, притесненията, че съставът на новото правителство отново ще бъде обявен по телевизията не са безпочвени, но бързото оттегляне на първия проектокабинет показа, че здравият разум все още надделява у лидера на партията. И все пак:

„Слави Трифонов и компания трябва да разберат, че да имаш добро образование и да владееш чужди езици не е достатъчно, за да бъдеш добър управляващ – посочи в интервю за БНР историкът и политик проф. Димитър Луджев. В световната демократична практика има два други много важни критерия за подбор - единият е професионална кариера, а другият е обществена биография, т.е. какво си правил в полза на обществото“ .

Прогнозите на ИТН са, че съставът на правителството на ще бъде готов до края на седмицата. Независимо от хоризонта, с който бъде съставено, пред мандатоносителите стоят редица проблеми, очакващи решения, отлагани от години:

„Трябва да бъдат извършени онези неща, които носят политически негативен ефект – категорична е Весислава Танчева, експерт по политически комуникации. – Онова, което сваля правителствата са дълбоките реформи. Виждате какво става и при най-малкия опит да се засегнат интересите на дадено съсловие. Това е големият проблем на този парламент, а вероятно и на следващия. Управляващите ще трябва да се натоварят с отговорността да свършат неща, които избирателите им няма да харесат“.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Румен Радев пред ООН: Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват общи действия

България ще продължи да работи за ефективна ООН, подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век, подчерта Румен Радев във видеообръщение към участниците в 76-ата сесия на Общото събрание, което се провежда в Ню Йорк...

публикувано на 22.09.21 в 10:43

Реални резултати в диалога с България ще ускорят евроинтеграцията на Северна Македония

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на среща в София на българския президент Румен Радев и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи . В разговора участва и..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Започва регистрацията за президентските и парламентарните избори

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители в българския парламент, насрочени на 14 ноември 2021 г...

публикувано на 21.09.21 в 05:05